Przejdź do menu głównego Przejdź do treści

REKLAMA

Kapsułki z kwasem omega-3 pochodzenia roślinnego kontra zwierzęcego: które są bardziej skuteczne? Sprawdzamy! [materiał sponsorowany]

Na rynku można znaleźć kapsułki z kwasem omega-3 pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Istnieje przekonanie, że są pomiędzy nimi znaczące różnice, a wyboru odpowiedniego preparatu nie należy pozostawiać przypadkowi. Czy znajduje to odzwierciedlenie w rzeczywistości? Które z nich są skuteczniejsze? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej.

omega-3

Szacowany czas czytania: 02:37

Kwasy omega-3 – właściwości i występowanie

Kwasy omega-3 wspierają prawidłowe funkcjonowanie wielu układów w organizmie człowieka. Przede wszystkim dbają o nasz układ krążenia, zwiększając przepływ krwi przez naczynia wieńcowe i zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy, udaru czy zawału serca. Charakteryzują się również właściwościami przeciwzapalnymi, przynosząc korzyści m.in. w leczeniu depresji, atopowego zapalenia skóry i nowotworów.

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas tłuszczowy omega-3 to substancje egzogenne. Oznacza to, że nasz organizm ich nie syntezuje, więc muszą być dostarczane wraz z dietą. Naturalne źródła kwasów omega-3 możemy podzielić na zwierzęce i roślinne. Wśród tych pierwszych znajdziemy przede wszystkim tłuste ryby morskie – śledzie, dorsze, łososie, sardynki, halibuty oraz owoce morza. Z kolei roślinne źródła kwasów omega-3 to oleje, np. rzepakowy, rydzowy, z orzechów włoskich i makadamia oraz lniany (tłoczony na zimno). Ponadto znajdziemy je w orzechach, tofu, soi, kiełkach zbóż, siemieniu lnianym, nasionach chia czy algach morskich.

Suplementacja kwasów omega-3 – co wybrać?

Chociaż podstawą uzupełniania niedoborów mikroskładników zawsze powinna być dieta, czasem mimo największych starań konieczne okazują się suplementy. Preparaty te, podobnie jak źródła naturalne, dzieli się na te pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Czy to, na które się zdecydujemy, wpłynie na skuteczność suplementacji? Okazuje się, że tak!

O wiele więcej korzyści przyniesie suplementacja preparatami pochodzenia zwierzęcego. Wynika to z lepszej proporcji kwasów EPA i DHA. To właśnie one są najcenniejszymi źródłami kwasu omega-3. Kwas ALA, zawarty w suplementach roślinnych nie ma tak szerokich właściwości prozdrowotnych, jak jego odzwierzęcy konkurenci.

Dlatego też, wybierając kapsułki z kwasem omega-3, np. ze sklepu mito-med.pl, zwróć uwagę na źródło pochodzenia tego składnika oraz wskaźnik Totox, świadczący o bezpieczeństwie preparatu. W niektórych przypadkach szczególna troska o źródło i bezpieczeństwo kwasów omega-3 jest jeszcze ważniejsza. Kogo dotyczy?

Kiedy należy zwrócić uwagę na źródło kwasów omega-3?

Większa troska o odpowiedni poziom kwasów omega-3 jest zalecana kobietom w ciąży oraz tym, które dopiero są na etapie jej planowania, a także w okresie karmienia piersią. Przyjmowanie tego mikroskładnika jest istotne także dla dzieci, co już od szóstego tygodnia życia zaleca Polskie Towarzystwo Ginekologiczne. Kwasy omega-3 pozwalają na właściwy rozwój układu nerwowego, mózgu, wzroku, tkanki kostnej oraz wzmacniają odporność.

W przypadku kobiet w okresie ciąży i laktacji warto sięgać po kwasy ALA oraz DHA wolne od toksycznych substancji. Ryby morskie mogą bowiem kumulować toksyny z akwenów, w których żyją. Dlatego z myślą o tym kwasy omega-3 pozyskiwane są z ryb hodowanych z dala od otwartych wód morskich. Dobrym i bezpiecznym źródłem będą także algi morskie. Natomiast jeśli poszukujemy preparatu dla dzieci, warto wybierać te o owocowym smaku i przyjaznej formie podawania. Dobrym rozwiązaniem są, żelki np. w kształcie rybki, syropy lub kapsułki, których zawartość można dodać do kaszki, mleka czy jogurtu.

REKLAMA