Krzysztof proponuje zakwas z buraków! Przepis naszego słuchacza
Buraki na zdrowie. W weekend na naszej stronie opublikowaliśmy materiał o tym jak zdrowe i wartościowe to warzywo, posypały się w komentarzach głosy naszych słuchaczy o tym kto i jaki robi zakwas buraczany. Oto przepis naszego słuchacza Krzysztofa.
Burak to samo zdrowie: szereg witamin C, B6, A, E, K, kwas foliowy, jest niskokaloryczny, jest źródłem wapnia, żelaza, magnezu, potasu czy sodu. A sok z buraków poprawia naszą odporność czy obniża ciśnienie naszej krwi.
Mamy przepis naszego słuchacza Krzysztofa na zakwas buraczany:
Buraki umyć, obrać, pokroić w ćwiartki lub placki, tak jak wolisz. Pokrojone buraki zalać wodą (może być przegotowana i ostudzona, a może być prosto z kranu); do zalewy dodajemy 1 łyżeczkę soli na 1 kg buraków, 4- 5 ząbków czosnku, liść laurowy, ziele angielskie i trochę kminku. Przykryć ścierka i odstawić minimum na 4- 6 dni w temperaturze pokojowej. Po tym okresie można spożywać
– napisał Krzysztof. Na zdrowie!