Radio 90

Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

 

Krzysztof proponuje zakwas z buraków! Przepis naszego słuchacza

Facebook Twitter

Buraki na zdrowie. W weekend na naszej stronie opublikowaliśmy materiał o tym jak zdrowe i wartościowe to warzywo, posypały się w komentarzach głosy naszych słuchaczy o tym kto i jaki robi zakwas buraczany. Oto przepis naszego słuchacza Krzysztofa.

fot.congerdesign/ pixabay.com

Burak to samo zdrowie: szereg witamin C, B6, A, E, K, kwas foliowy, jest niskokaloryczny, jest źródłem wapnia, żelaza, magnezu, potasu czy sodu. A sok z buraków poprawia naszą odporność czy obniża ciśnienie naszej krwi.

Mamy przepis naszego słuchacza Krzysztofa na zakwas buraczany:

Buraki umyć, obrać, pokroić w ćwiartki lub placki, tak jak wolisz. Pokrojone buraki zalać wodą (może być przegotowana i ostudzona, a może być prosto z kranu);  do zalewy dodajemy 1 łyżeczkę soli na 1 kg buraków, 4- 5 ząbków czosnku, liść laurowy, ziele angielskie i trochę kminku. Przykryć ścierka i odstawić minimum na 4- 6 dni w temperaturze pokojowej. Po tym okresie można spożywać

– napisał Krzysztof. Na zdrowie!

Dzielcie się z nami Waszymi przepisami, zapraszamy do kuchni Radia 90!

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj

Jak mija dzień? Sprawdź najważniejsze wiadomości z 2 grudnia 2020