Kucharki i kucharze na start! Kto chce gotować na Festiwalu Śląskie Smaki?
19 czerwca, tym razem w Zabrzu, odbędzie się XVI edycja Festiwalu Śląskie Smaki. Przy stadionie Arena Zabrze na plenerowej imprezie gotować będą kucharze z całego województwa. Jak zwykle zmierzą się w 3 kategoriach: amatorzy, szkoły gastronomiczne, profesjonaliści. Podaj dalej, bo w naszym regionie dobrych kucharek i kucharzy nie brakuje.
Nie ma lepszej okazji niż festiwal, by spróbować najlepszych regionalnych potraw w ich lokalnych odmianach.
– piszą organizatorzy festiwalu.
Trwa nabór drużyn, które będą chcieli stanąć do walki o Złoty, Srebrny lub Brązowy Fartuch, w 3 kategoriach: amatorzy, szkoły gastronomiczne, profesjonaliści. Łącznie do konkursu mogą stanąć maksymalnie 24 drużyny (po 8 z każdej kategorii).
Ekipy amatorów mogą się składać z 1 do 4 osób, a ekipy profesjonalistów i szkół gastronomicznych – z 1 do 2 osób. Każdy ma możliwość spróbowania swoich sił, a przede wszystkim – może poczuć się jak prawdziwy kuchmistrz!
Uczestnicy będą mieli do przygotowania inspirowane lokalnymi tradycjami kulinarnymi przystawki lub desery, zupy i dania główne. W efekcie 3-godzinnego gotowania jury oceni pełny obiad. Który z nich wygra? Przekonamy się w dniu konkursu 19 czerwca.
Na zgłoszenia drużyn w 3 kategoriach czekamy do 6 czerwca. Szczegóły są na stronie slaskiesmaki.pl
Przypomnijmy: w 2008 roku podczas „Śląskich Smaków” w Raciborzu, to ekipa Radia 90 zdobyła Srebrny Durszlak, za bitą śmietanę z truskawkami, żurek śląski z koperkiem oraz karminadel z niespodzianką i kalarepę na gęsto.
Nasze potrawy mamy tu:
Inspiracje potraw polecamy w cyklu Kuchnia Radia 90: