Kuchenne szafki z przyprawami jak apteczki
Sól, koperek, pietruszka, czosnek, może pieprz? Polska kuchnia nie słynie z finezji, jeśli chodzi dodatek przypraw. Tymczasem specjaliści przekonują, że warto stosować różnorodne przyprawy w naszej kuchni. Nie tyle dodają smaku codziennym posiłkom, ale zmieniają nasze kuchenne szafki w... apteczki.
O właściwościach przypraw opowiedziała nam Dorota Różańska z Zakładu Dietetyki Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu:
Przyprawy oczywiście mają drogocenne właściwości, lecz jednak z nimi też nie możemy przesadzać. Wielu z nas musi zwracać uwagę na to, czym wzmacniamy smak potraw, by sobie nie zaszkodzić:
Okres przeziębień zmusza nas do tego, by sięgać po różnego rodzaju leki, witaminy, a tym samym – po dużą dawkę sztucznych substancji.
Gdy łapie nas przeziębienie oraz gdy po prostu chcemy dbać o odporność – warto sięgnąć po kilka sprawdzonych przypraw.
Jest taki przepis na eliksir zdrowia: łyżkę miodu z sokiem z cytryny zalewamy wrzątkiem, do tego dodajemy pieprz i…kurkumę:
Na koniec dobra wiadomość: nie bójmy się dodać szczypty chilli do naszego posiłku. Ta przyprawa pobudza wydzielanie się endorfin i serotoniny w mózgu – słowem: poprawia nam humor!