Kuchnia Radia 90: A co powiecie na kaszę z warzywami?
To kolejna propozycja z cyklu: szybki obiad. Na dodatek- bardzo istotny- to zdrowy obiad, z kaszą, kurczakiem i warzywami. Tu w przepisie jest cukinia i papryka, ale możecie dorzucić także inne ulubione warzywne dodatki. Smaczne!
Potrzebujemy:
Pojedynczy kawałek piersi z kurczaka, którą kroimy w kostkę, doprawiamy to solą, pieprzem, suszonym oregano i papryką w proszku. Dodajemy oliwę i mieszamy, jak mamy czas możemy odstawić do zamarynowania. Teraz gotujemy kaszę, na zdjęciach jest potrawa z pęczakiem, ale równie dobrze sprawdzi się w tym przepisie kasza gryczana.
Gotujemy 100 g kaszy, według instrukcji na opakowaniu, po ugotowaniu dodajemy dwie łyżki sosu sojowego i odstawiamy.
Teraz zajmujemy się warzywami
Wracamy do kurczaka i smażymy go na łyżce oleju, radzimy wziąć duży garnek z grubym dnem lub dużą patelnię. Do kurczaka dodajemy czosnek w plasterkach (2 ząbki) oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystko mieszamy i smażymy około 5 minut. Do tak przygotowanego kurczaka dodajemy plasterki cukinii (jedna, średnia) i paprykę, najlepiej czerwoną (dużą).
Dodajemy do warzyw oregano i jeśli jest taka potrzeba doprawiamy solą. Smażymy wszystko aż warzywa zmiękną i lekko się przyrumienią. Ostatnim krokiem jest dodanie kaszy: wymieszać, posmażyć wszystko przez 2 minuty, na koniec można posypać szczypiorkiem.
Smacznego!
Czytaj także: