Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: Ale bigos! Noworoczny!

Facebook Twitter

To jedna z ulubionych potraw kuchni polskiej. Lubią ją nie tylko cudzoziemcy. W naszych domach często bigos robi się na Nowy Rok... Niektórzy mówią "bigos na winie", bo oprócz kapusty wrzuca się do garnka wszystko co nawinie się pod rękę, często mięsa i wędliny, które zostały ze świąt.

Jest wiele sposobów przygotowywania bigosu, jest wiele jego odmian. Jedni robią bigos tylko z kapusty kiszonej, inni wolą mniej ostry bigos ze słodkiej, białej  kapusty, ale ten najbardziej popularny robi się i z jednej, i z drugiej.  Dodatków też może być mnóstwo i mogą się różnić, każda kucharka i każdy kucharz ma swoje ulubione; to mogą być grzyby, śliwki suszone lub wędzone, może być miód, może być wino, może być mieszane mięso, a może być tylko kiełbasa.

Przepis na bigos z „Kuchni polskiej” Elżbiety Adamskiej

Portal slaskiesmaki.pl Śląskiej Organizacji Turystycznej opisuje bigos śląski:

Mieszanina ugotowanej kapusty kiszonej, kawałków mięsa i kluseczek, zatopionych w sosie (…). W przeszłości bigos śląski był daniem spożywanym codziennie, obecnie jednak rzadko można go spotykać na śląskich stołach. Wyparty został przez bigos polski i myśliwski. Jest potrawą bardzo sytą, gotowaną w oparciu o kapustę kiszoną, mięso wieprzowe i ziemniaki, czyli podstawowe i najszybciej dostępne produkty na Śląsku końca XIX i XX wieku. Charakterystyczną jego cechą są kluseczki ziemniaczane.

Czy ktoś ze słuchaczy Radia 90 robi taki bigos? Pochwalcie się Waszym noworocznym bigosem!

Wokół Ciebie dzieją się rzeczy ważne lub zabawne?
Nakręciłeś ciekawy film, zrobiłeś dobre zdjęcie?
Interesuje nas wszystko, co interesuje Ciebie i co dla Ciebie jest ważne.
Napisz do nas TUTAJ!

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj