Kuchnia Radia 90: babka pachnie czekoladą
Każdy nas- domowych kucharek i kucharzy- ma swoją ulubioną babkę, w Dniu Babki (15.11.) polecamy ciasto czekoladowe, w niedużej formie... Czekolada daje nam radość, więc babka czekoladowa dobrze nam zrobi w niedzielne popołudnie.
To nie do końca babka, ale sprawdzone ciasto, na którego widok- szczególnie najmłodszym domownikom- cieknie ślinka.
2 jajka należy ogrzać do temperatury pokojowej, piekarnik nagrzać do 175 stopni C.
W rondelku umieścić pokrojone masło – 80 gramów oraz połamaną na kosteczki czekoladę (tabliczkę 100g, może być gorzka, a może być mleczna), podgrzewać na minimalnym ogniu ciągle mieszając aż składniki się roztopią. Masę odstawić z ognia, dodać mleko i wymieszać. Tego mleka powinno być 125 mililitrów.
W misce ubić jajka z cukrem (150 g), na puszystą masę. Do drugiej miski przesiać mąkę- też 150 g, dodać łyżeczkę proszku do pieczenia i wymieszać. Połączyć z sobą ubite jajka, mąkę oraz masę czekoladową. Zmiksować na minimalnych obrotach miksera, wlać do formy (średnica 21 cm) i wstawić do piekarnik. Piec przez ok. 40- 45 minuty do suchego patyczka.
Ładnie pachnie czekoladą… Smacznego.
Dobra czekolada to samo zdrowie, to porcja węglowodanów, magnezu, potasu i żelaza, szybko dodaje energii, magnez dodatkowo wpływa na układ nerwowy, łagodzi stres i poprawia nastrój. Najzdrowsza jest czekolada gorzka.