Kuchnia Radia 90: Bezowe gniazdka z kremem i owocami
Ten deser sprawdzi się na popołudnie przy kawie lub imprezę w gronie znajomych. Nie dość, że słodki, to jeszcze prosty w przygotowaniu. Dziś w kuchni Radia 90 chrupiące bezowe gniazdka z kremem mascarpone i owocami.
Gniazdka idealnie sprawdzą się zamiast tradycyjnego tortu bezowego, bo nie trzeba ich kroić :) To bardzo smaczny i elegancki deser, a przy tym bardzo łatwy w przygotowaniu.
Składniki (na ok. 6-7 gniazdek):
- BEZA: 4 białka, 150 gram cukru pudru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1/4 łyżeczki soli.
- KREM: Śmietanka 30%, 250 gram serka mascarpone, 2 łyżeczki cukru pudru.
Przygotuj także ulubione owoce, którymi ozdobisz gniazdka. My postawiliśmy na jabłko, banan, kiwi i borówki.
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC . Następnie ubijamy na sztywno białka z sokiem z cytryny i solą, dodajemy powoli cukier puder. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy szpatułką. Na blaszce wyłożonej papierem formujemy okręgi, tak by w środku pozostało wgłębienie na krem (Można do tego użyć rękawa cukierniczego, jednak my posłużyliśmy się łyżką ;) ).
Gniazdka wstawiamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 120ºC. Pieczemy około 40-50 minut. Następnie wyłączamy piekarnik, zostawiając w środku do wystudzenia bezę.
Przygotowanie kremu jest bardzo proste: Wlej śmietankę do miski, dorzuć mascarpone i puder, całość ubij na sztywno. Gotowy krem nałóż na gniazdka, udekoruj owocami i gotowe! Pamiętaj: Najlepiej nakładać krem na bezy od razu przed podaniem, tak by gniazda nie zmiękły.
Smacznego!
Pieczesz? Gotujesz? Jesteś mistrzynią/ mistrzem domowej kuchni? Podziel się przepisem!
Wokół Ciebie dzieją się rzeczy ważne lub zabawne?
Nakręciłeś ciekawy film, zrobiłeś dobre zdjęcie?
Interesuje nas wszystko, co interesuje Ciebie i co dla Ciebie jest ważne.
Napisz do nas TUTAJ!
Czytaj także: