Kuchnia Radia 90: Brownie w wydaniu wakacyjnym! Z malinami
Ciasto szybkie, efektowne i przepyszne... Takie w sam raz do niedzielnej kawy. Ten przepis jest na mała blaszkę. Tak samo jak szybko się je robi, tak samo szybko znika ze stołu. Można je zrobić z dużymi malinami ogrodowymi lub dać więcej tych mniejszych, dzikich...
Potrzebujemy:
Kostkę masła (200g) rozpuszczamy w rondelu, do którego dodajemy 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200g). Zdejmujemy z ognia gdy masło połączy się z czekoladą w płynną, jednolitą masę.
W misce roztrzepujemy 3 jajka z 250 g cukru, można je rozmiksować lub roztrzepać rózgę, do masy jajecznej wlewamy przestudzone masło z czekoladą i łączymy w jednolitą masę. Na koniec dodajemy przesianą mąkę: 140 g i szczyptę soli. Mieszamy, masa zrobi się gęsta.
Wlewamy do formy, w Kuchni Radia 90 używamy taką o wymiarach 21 na 24 cm. Maliny wsadzamy do ciasta w równych odstępach.
Piec w temperaturze 160 stopni przez około 35 minut. Na górę można potrzeć dwie kosteczki czekolady, na cieście na zdjęciach rozmazaliśmy dropsy czekoladowe.
Smacznego!
Czytaj także:
- Kuchnia Radia 90: Tarta ze słodkim kremem i kwaśną żurawiną
- Kuchnia Radia 90: Szarlotka z brzoskwiniami. Dobrze smakuje też zimą
- Kuchnia Radia 90: Ciasto migdałowe. Można dodać lody….
- Kuchnia Radia 90: Placki, smaczniutkie serowe placki! Na śniadanie, obiad lub kolację
- Kuchnia Radia 90: Biszkopt z rabarbarem czyli wróćmy do klasyki