Kuchnia Radia 90: Buraczek, buraczek ma czerwony fraczek…
Burak wszedł już na salony, z warzywa, które służyło tylko jako dodatek do schabowego czy pieczonego kurczaka, przeobraził się w składnik wykwintnych sałatek. W kuchni Radia 90 przepis na plasterki buraków w miodowym winegrecie.
Potrzebujemy:
4-5 upieczonych lub ugotowanych buraków, do tego składniki na miodowy winegret: 5 dag musztardy, sok z cytryny, 80 ml oliwy, łyżeczka miodu.
Buraki kroimy na bardzo cienkie plasterki, można to zrobić za pomocą robota kuchennego z końcówką z odpowiednim ostrzem, albo ręcznie nożem. Układamy je tak, by jeden zachodził na drugi, zaczynając od środka płaskiego talerza. Przydaje się ceramiczna forma do tarty:) Układamy rozetę, w podobny sposób jak układaliśmy ziemniaki w tym przepisie:
Marynatę możemy przygotować z wyprzedzeniem, musztardę łączymy z sokiem z cytryny i miodem, można dodać koperek, wszystko wymieszać i teraz cienkim strumieniem dolać oliwę, energicznie mieszając. Niektóre kucharki i kucharze składniki wlewają do słoiczka i energicznie potrząsają, efekt będzie podobny.
Winegretem polewamy buraczki, możemy dodać na wierzch listki bazylii, może być roszponka, może być rzeżucha lub jakiekolwiek inne kiełki.
W przepisie oryginalnym były na górze jeszcze pomidorki nadziewane serem ricotta i suszonymi pomidorami, ale w kuchni Radia 90 podajemy same buraczki z miodowym sosem, niczego im nie trzeba. Takie buraczane carpaccio :)
Smacznego!
Pieczesz? Gotujesz? Jesteś mistrzynią/ mistrzem domowej kuchni? Podziel się przepisem!
Wokół Ciebie dzieją się rzeczy ważne lub zabawne?
Nakręciłeś ciekawy film, zrobiłeś dobre zdjęcie?
Interesuje nas wszystko, co interesuje Ciebie i co dla Ciebie jest ważne.
Napisz do nas TUTAJ!