Radio 90 logo

Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: Buraczek, buraczek ma czerwony fraczek…

Facebook Twitter

Burak wszedł już na salony, z warzywa, które służyło tylko jako dodatek do schabowego czy pieczonego kurczaka, przeobraził się w składnik wykwintnych sałatek. W kuchni Radia 90 przepis na plasterki buraków w miodowym winegrecie.

Potrzebujemy:

4-5 upieczonych lub ugotowanych buraków, do tego składniki na miodowy winegret: 5 dag musztardy, sok z cytryny, 80 ml oliwy, łyżeczka miodu.

Buraki kroimy na bardzo cienkie plasterki, można to zrobić za pomocą robota kuchennego z końcówką z odpowiednim ostrzem, albo ręcznie nożem. Układamy je tak, by jeden zachodził na drugi, zaczynając od środka płaskiego talerza. Przydaje się ceramiczna forma do tarty:) Układamy rozetę, w podobny sposób jak układaliśmy ziemniaki w tym przepisie:

Marynatę możemy przygotować z wyprzedzeniem, musztardę łączymy z sokiem z cytryny i miodem, można dodać koperek, wszystko wymieszać i teraz cienkim strumieniem dolać oliwę, energicznie mieszając. Niektóre kucharki i kucharze składniki wlewają do słoiczka i energicznie potrząsają, efekt będzie podobny.

Winegretem polewamy buraczki, możemy dodać na wierzch listki bazylii, może być roszponka, może być rzeżucha lub jakiekolwiek inne kiełki.

W przepisie oryginalnym były na górze jeszcze pomidorki nadziewane serem ricotta i suszonymi pomidorami, ale w kuchni Radia 90 podajemy same buraczki z miodowym sosem, niczego im nie trzeba. Takie buraczane carpaccio :)

Smacznego!

Pieczesz? Gotujesz? Jesteś mistrzynią/ mistrzem domowej kuchni? Podziel się przepisem!

Wokół Ciebie dzieją się rzeczy ważne lub zabawne?
Nakręciłeś ciekawy film, zrobiłeś dobre zdjęcie?
Interesuje nas wszystko, co interesuje Ciebie i co dla Ciebie jest ważne.
Napisz do nas TUTAJ!

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj