Kuchnia Radia 90: Chlebek bananowy z żurawiną i cynamonem. To świetna baza do eksperymentów!
Dziś kuchnia Radia 90 serwuje chlebek bananowy z żurawiną i cynamonem. Ten przepis to świetna baza do eksperymentów! Przepis jest bardzo uniwersalny, można tutaj pokombinować z dodatkami i zamiast żurawiny dodać dowolne bakalie. Świetnie sprawdzą się również przyprawy typu cynamon, kardamon i wanilia.
Składniki
- 3 dojrzałe banany
- 70 gram masła
- 60 gram cukru
- 1 jajko
- 205 gram mąki
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- opcjonalnie (do przygotowanej masy można dodać ulubione bakalie czy przyprawy). My dodaliśmy żurawinę i cynamon.
Przygotowanie
Banany obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy roztopione, letnie masło i mieszamy.
Do osobnej miski dajemy cukier, jajko i miksujemy na gładką masę, którą następnie dodajemy do wcześniej przygotowanych bananów. Łączymy ze sobą składniki. Do całości dodajemy mąkę, sodę i szczyptę soli, mieszamy. Jeżeli chcesz dodać bakalie lub przyprawy, zrób to w tym momencie. Gotowe ciasto wkładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 170 stopniach około 50 minut (góra dół).
Po upieczeniu uchylamy piekarnik na kilkanaście minut, by chlebek mógł się wystudzić. Następnie przekładamy go na kratkę i studzimy.
Chlebek bananowy możesz podać sam ze słodkimi przetworami lub masłem. Idealnie nadaje się także do mrożenia.
Smacznego!
Czytaj także: