Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: Chlebek bananowy z żurawiną i cynamonem. To świetna baza do eksperymentów!

Facebook Twitter

Dziś kuchnia Radia 90 serwuje chlebek bananowy z żurawiną i cynamonem. Ten przepis to świetna baza do eksperymentów! Przepis jest bardzo uniwersalny, można tutaj pokombinować z dodatkami i zamiast żurawiny dodać dowolne bakalie. Świetnie sprawdzą się również przyprawy typu cynamon, kardamon i wanilia.

Składniki

  • 3 dojrzałe banany
  • 70 gram masła
  • 60 gram cukru
  • 1 jajko
  • 205 gram mąki
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • opcjonalnie (do przygotowanej masy można dodać ulubione bakalie czy przyprawy). My dodaliśmy żurawinę i cynamon.

Przygotowanie

Banany obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy roztopione, letnie masło i mieszamy.

Do osobnej miski dajemy cukier, jajko i miksujemy na gładką masę, którą następnie dodajemy do wcześniej przygotowanych bananów. Łączymy ze sobą składniki. Do całości dodajemy mąkę, sodę i szczyptę soli, mieszamy. Jeżeli chcesz dodać bakalie lub przyprawy, zrób to w tym momencie. Gotowe ciasto wkładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 170 stopniach około 50 minut (góra dół).

Po upieczeniu uchylamy piekarnik na kilkanaście minut, by chlebek mógł się wystudzić. Następnie przekładamy go na kratkę i studzimy.

Chlebek bananowy możesz podać sam ze słodkimi przetworami lub masłem. Idealnie nadaje się także do mrożenia.

Smacznego!

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj