Kuchnia Radia 90: Chłodnik na lato. Spróbuj tego z ogórka
To jest coś dla fanów mizerii. Klasyczny chłodnik z kilku składników, do ogórków dodajemy jedynie czosnek i koperek, doprawiamy solą i pieprzem. Na górę warto dodać jajko. Koniecznie trzeba schłodzić przed podaniem! Na upały znakomite!
Potrzebujemy:
ogórki, mogą być dłuższe szklarniowe, wtedy weźmy dwa lub kilka ogórków gruntowych. Jeśli są młode, można zostawić w skórkach. Ogórki należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Do tego doprawiamy ząbkiem czosnku przepuszczonym przez praskę, dodajemy sól i pieprz oraz koperek drobno posiekany, koperku dodajemy według uznania. Jeśli lubimy, można dać więcej. Wszystko mieszamy z jogurtem naturalnym, jeden duży kubek, około 400 g.
Schładzamy w lodówce, a przed podaniem dekorujemy jajkami ugotowanymi na twardo.
Smacznego!
Czytaj także: