Radio 90

Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

 

Kuchnia Radia 90: chrupiące placki ziemniaczane

Facebook Twitter

Znacie kogoś kto nie lubi placków ziemniaczanych? Potrawa prosta, choć pracochłonna: trzeba obrać ziemniaki, zetrzeć, doprawić, a potem smażyć. Smażenie trwa najdłużej...

Zdania co do tego jak powinny być starte ziemniaki na placki są podzielone. Jedni optują za plackami z grubych wiórek, inni wolą placki z ziemniaków drobno startych. Warto dodać cebulę, porządnie posolić. Dodać jajko i zasypać mąką. Odstawić, a potem wymieszać i smażyć. Na głębokim oleju!

Najlepiej smakują prosto z patelni, nie nadają się do przechowywania, bo tracą swoją chrupkość.

Smacznego!

Pamiętam jak w moim rodzinnym domu, każdej jesieni rodzice sprowadzali ziemniaki ze wsi. Przywoził je rolnik, pół przyczepy, zrzucał je przed domem. Naszym zadaniem- dzieci- było ich przebranie, odrzucenie zniszczonych. Te dobre sztuki lądowały w piwnicy na zimę.

-wspomina nasza słuchaczka Ania i podkreśla:

Gdy schowaliśmy już wszystkie ziemniaki w piwnicy, w domu smażono placki. Pycha.

Dziś już mało kto robi zapasy ziemniaków w piwnicy, nie ma problemu, żeby je kupić przez cały rok. Na placki ziemniaczane wybierać należy ziemniaki typu C, które są najbardziej mączne i suche, to między innymi takie gatunki jak: Ibis, Tajfun, Bryza, Gustaw czy Gracja.

Na placki nadają się także ziemniaki typu B: Irga, Irys, Bila, Oman czy Ingrid.

Wracając do wspomnień, w latach 80 i jeszcze 90, popularne były bary, w których serwowano głównie placki ziemniaczane. Kto pamięta słynną budkę z plackami na Placu Wolności w Rybniku?

Innym plackowym zwyczajem w regionie, było smażenie placków ziemniaczanym na rynku w Cieszynie. To były akcje przygotowywane przez tamtejszy Ośrodek Rehabilitacyjno-Edukacyjno-Wychowawczy, zbierano w ten sposób pieniądze na ośrodek dla niepełnosprawnych w Bażanowicach.

Placki ziemniaczane w Kuchni Radia 90. Polecamy, pochwalcie się swoimi przepisami!

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj