Kuchnia Radia 90: Ciasteczka owsiane z rodzynkami, orzechami, słonecznikiem….
Rodzynki, żurawina, orzechy włoskie, laskowe, migdały, słonecznik, pestki dyni.... Co tylko chcesz możesz wrzucić do tych ciastek, a potem te ciasteczka wrzucić do śniadaniówki dziecku lub zabrać z sobą do pracy.
Potrzebujemy:
2 szklanki płatków owsianych, półtorej szklanki mąki z pól łyżeczki proszku do pieczenia i łyżeczką sody, 3/4 szklanki cukru, 2 jajka oraz 100 g roztopionego masła. Bakalie dodajesz takie jakie masz, takie jakie chcesz, ma być ich razem około 200 g.
Wszystko razem mieszamy warzechą, jeśli masa jest zbyt gęsta można dolać mleka. Do tych ciastek ze zdjęcia dodaliśmy około 30 ml.
Na blasze do pieczenia wykładamy papier, a na nim układamy ciasteczka, łyżce ciasta nadajemy okrągły kształt. Muszą mieć miejsce, bo ciasteczka „puchną”. Każde ciastko przed włożeniem do pieczenia, można posypać grubym cukrem.
Do piekarnika nagrzanego do 160 stopni wkładamy je na 12- 15 minut. Muszą się zrumienić.
Smacznego!
Czytaj także:
- Kuchnia Radia 90: Wrześniowe ciasteczka z jabłkiem i krówką. Wypróbuj ten przepis
- Kuchnia Radia 90: Ciasteczka z PRL-u. Klasyczne orzeszki z kremem
- Kuchnia Radia 90: Bezowe gniazdka z kremem i owocami