Kuchnia Radia 90: Ciasto jabłkowe z rodzynkami
Ciasto z jabłkami, rodzynkami i cynamonem... W sam raz na jesień. W kuchni Radia 90 podaliśmy je z waniliowymi lodami. Spróbujcie!
To jest czas jabłek, smażymy je do szarlotek, robimy racuchy, dodajemy do mięs. Dziś w kuchni Radia 90 przetestowaliśmy przepis na ciasto z jabłkami krojonymi na kostkę, z dodatkiem cynamonu i rodzynek. Jest wilgotne i bardzo smaczne.
Potrzebujemy:
400 g kwaśnych jabłek, które obieramy i kroimy w kosteczkę.
Na ciasto:
4 jajka, wcześniej wyjęte z lodówki, by były w temperaturze pokojowej, wbijamy do miski i dodajemy 250 g cukru. Ubijać wszystko na pulchną masę do czasu aż cukier się rozpuści, około 8 minut. Po tym czasie cienkim strumieniem wlewamy olej (225 ml). Nie przerywamy ubijania, pod koniec dodajemy także 1 łyżkę płynnego miodu.
W oddzielnej misce ważymy 275 g mąki pszennej, 30 g płatków owsianych, dodajemy 1 łyżeczkę cynamonu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 1/2 łyżeczki sody. Teraz jeszcze 60 g rodzynek.
Piekarnik należy nagrzać do temperatury 165 stopni, pieczemy przez 1 godzinę w niedużej tortownicy w średnicy około 23- 24 cm. Sprawdzamy patyczkiem, że ciasto jest gotowe.
Smacznego!
Czytaj także: