Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: Ciasto jabłkowe z rodzynkami

Facebook Twitter

Ciasto z jabłkami, rodzynkami i cynamonem... W sam raz na jesień. W kuchni Radia 90 podaliśmy je z waniliowymi lodami. Spróbujcie!

To jest czas jabłek, smażymy je do szarlotek, robimy racuchy, dodajemy do mięs. Dziś w kuchni Radia 90 przetestowaliśmy przepis na ciasto z jabłkami krojonymi na kostkę, z dodatkiem cynamonu i rodzynek. Jest wilgotne i bardzo smaczne.

Potrzebujemy:

400 g kwaśnych jabłek, które obieramy i kroimy w kosteczkę.

Na ciasto:

4 jajka, wcześniej wyjęte z lodówki, by były w temperaturze pokojowej, wbijamy do miski i dodajemy 250 g cukru. Ubijać wszystko na pulchną masę do czasu aż cukier się rozpuści, około 8 minut. Po tym czasie cienkim strumieniem wlewamy olej (225 ml). Nie przerywamy ubijania, pod koniec dodajemy także 1 łyżkę płynnego miodu.

W oddzielnej misce ważymy 275 g mąki pszennej, 30 g płatków owsianych, dodajemy 1 łyżeczkę cynamonu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 1/2 łyżeczki sody. Teraz jeszcze 60 g rodzynek.

Piekarnik należy nagrzać do temperatury 165 stopni, pieczemy przez 1 godzinę w niedużej tortownicy w średnicy około 23- 24 cm. Sprawdzamy patyczkiem, że ciasto jest gotowe.

Smacznego!

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj