Przejdź do menu głównego Przejdź do treści

REKLAMA

Kuchnia Radia 90: ciasto lawendowe z malinami. Przepyszne!

Dziś w naszej radiowej kuchni testujemy ciasto lawendowe z malinami. Dzięki lawendzie ma oryginalny smak, latem daje się świeże maliny, ale teraz gdy te owoce są drogie, można użyć mrożonych. Smaku dodaje też cytrynowy lukier. To ciasto warte jest wypróbowania!

Lawendowe ciasto z malinami, do tego cytrynowy lukier. Pycha! / fot. Radio 90

Szacowany czas czytania: 01:17

Kuchnia Radia 90: ciasto lawendowe z malinami

To przepis na małą formę, w naszej kuchni użyliśmy takiej o średnicy 22 cm. Potrzebujemy 160 g mąki, 1 i pół łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki soli, 2 łyżeczki świeżej lawendy.

Suche składniki na ciasto/ fot. Radio 90

Kuchnia Radia 90: ciasto lawendowe z malinami

150 g miękkiego masła ucieramy z 50 g cukru, powinna powstać puszysta masa, do której dodajemy pół łyżeczki olejku waniliowego oraz 1 jajko. Łączymy dokładnie, dodając teraz 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu. Teraz do masy dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do formy i wygładzamy łyżkę, masa jest dość zwarta. Na ciasto wykładamy maliny.

Maliny wykładamy na ciasto/ fot. Radio 90

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut, do suchego patyczka. Studzimy i polewamy lukrem. Na lukier: 3 łyżeczki soku z cytryny mieszamy z 65 g cukru pudru. Na górę po dodaniu lukru można jeszcze wysypać lawendę. Użyliśmy lawendy prosto z krzaka, a jeśli chodzi o kwiaty, to można użyć te suszone z ubiegłego sezonu.

Smacznego!

Lawendowe z malinami, kto się skusi? / fot. Radio 90

Czytaj także:

REKLAMA