Radio 90 logo

Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: Ciasto orzechowe z bezową pianką

Facebook Twitter

"Najlepsza z włoskich orzechów to jest moczka"- napisała nasza słuchaczka Sylwia, a Michalina dodaje, że lubi ciasta orzechowe w każdej postaci. Na moczkę jeszcze poczekamy do Świąt Bożego Narodzenia, ale ciasto orzechowe możemy zrobić już teraz. Polecamy Wam nasz przepis.

To przepis pochodzący ze starej książki kucharskiej z daniami kuchni byłej Jugosławii, nosi nazwę „Tort śniegowy”, a to dlatego, że na cisto wykładamy bezę, ale nie suszymy jej długo, zostaje bardziej pianka niż bezowa skorupka.

Potrzebujemy:

1 filiżankę mleka, 1 filiżankę cukru, 1 filiżankę mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Do tego 4 żółtka (białka zostawiamy na pianę), 1/2 filiżanki oleju i 1 filiżanka orzechów zmielonych.

Wszystkie składniki mieszamy i wkładamy do formy, w przepisie oryginalnym nie było informacji w jak dużej formie pieczemy ciasto, na zdjęciach podłużna forma na keks, o długości 30 centymetrów.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy jest wypieczone. Gdy ciasto siedzi w piekarniku, robimy pianę.

Ubić 4 białka z 6 łyżkami cukru, piana ma być lśniąca, jak na bezę. Wykładamy ją na ciasto i wstawiamy do piekarnika, żeby się podsuszyła. Zostawić w 150 stopniach C przez 15 minut.

Smacznego!

 

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj