Kuchnia Radia 90: Ciasto orzechowe z bezową pianką
"Najlepsza z włoskich orzechów to jest moczka"- napisała nasza słuchaczka Sylwia, a Michalina dodaje, że lubi ciasta orzechowe w każdej postaci. Na moczkę jeszcze poczekamy do Świąt Bożego Narodzenia, ale ciasto orzechowe możemy zrobić już teraz. Polecamy Wam nasz przepis.
To przepis pochodzący ze starej książki kucharskiej z daniami kuchni byłej Jugosławii, nosi nazwę „Tort śniegowy”, a to dlatego, że na cisto wykładamy bezę, ale nie suszymy jej długo, zostaje bardziej pianka niż bezowa skorupka.
Potrzebujemy:
1 filiżankę mleka, 1 filiżankę cukru, 1 filiżankę mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Do tego 4 żółtka (białka zostawiamy na pianę), 1/2 filiżanki oleju i 1 filiżanka orzechów zmielonych.
Wszystkie składniki mieszamy i wkładamy do formy, w przepisie oryginalnym nie było informacji w jak dużej formie pieczemy ciasto, na zdjęciach podłużna forma na keks, o długości 30 centymetrów.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy jest wypieczone. Gdy ciasto siedzi w piekarniku, robimy pianę.
Ubić 4 białka z 6 łyżkami cukru, piana ma być lśniąca, jak na bezę. Wykładamy ją na ciasto i wstawiamy do piekarnika, żeby się podsuszyła. Zostawić w 150 stopniach C przez 15 minut.
Smacznego!
Czytaj także:
- Kuchnia Radia 90: Lekki jak chmurka sernik z rosą
- Kuchnia Radia 90: Wrześniowe ciasteczka z jabłkiem i krówką. Wypróbuj ten przepis
- Kuchnia Radia 90: Iwona poleca ciasto ze śliwkami
- Kuchnia Radia 90: Ciasteczka z PRL-u. Klasyczne orzeszki z kremem