Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: Ciasto z rabarbarem i bezą. Pycha!

Facebook Twitter

Kiedyś rosło ich w ogrodach mnóstwo, każdy miał rabarbar gdzieś w kącie działki. Dziś trafił na salony i stał się wyjątkowym dodatkiem ciast czy innych dań. W kuchni Radia 90 dziś proponujemy ciasto na kruchym spodzie z rabarbarem i bezą. Krótko mówiąc; klasyka gatunku.

Rabarbar jest niewymagającą rośliną jeśli chodzi o uprawę, rośnie w ogrodach, ma piękne liście (dzieci uwielbiają nosić je jak parasole), ma też imponujące bulwiaste kwiaty. W kuchni wykorzystuje się łodygi rabarbaru. To źródło witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. Ale uwaga, specjaliści zwracają uwagę, że duża ilość rabarbaru w diecie może skutkować wypłukaniem wapnia z organizmu.

Zawarty w nim kwas szczawiowy przekształca się, tworząc szczawian wapnia – związek, który odkłada się w postaci kamieni nerkowych. Dlatego rabarbaru powinny unikać osoby z chorobami nerek i reumatyzmem.

W odpowiednich dawkach jest smaczny a w cieście z bezą znakomicie przełamuje smaki, jego kwaskowatość idealnie pasuje do bezy.

Potrzebujemy:

600 g rabarbaru trzeba oczyścić i obrać, potem umyć i pokroić na kawałki. Tak przygotowany posypujemy 3 łyżkami mąki ziemniaczanej, dodajemy łyżeczkę cynamonu, jedni dają cukier, inni mieszają w dżemem malinowym- 4 duże łyżki. W tym przepisie użyliśmy dżemu.

Ciasto wyrabiamy tak jak zwykłe kruche, 200 g mąki przesiewamy do miski, do tego dodajemy 50 g mąki ziemniaczanej, teraz w kosteczkach wrzucamy zimne masło (kostka, 200g). Jeszcze szczypta soli, 50 g cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Rozcieramy wszystko w palcach aby otrzymać konsystencję kruszonki. Na koniec wlewamy 4 żółtka.

Ciastem wylepiamy formę, to porcja na blachę o wymiarach 26 na 36 centymetrów. Pamiętajmy o papierze do pieczenia. Jeśli mamy czas, to ciasto schładzamy w lodówce, może się chłodzić nawet do godziny, jeśli nie mamy czasu, trzymamy ciasto w lodówce przynajmniej na czas nagrzania piekarnika do 170 stopni. Spód podpiekamy 20 minut.

Po tym czasie należy na podpieczony spód wysypać rabarbar, ma być równa warstwa na całej blaszce. Na górę przygotowujemy bezę: 4 białka ubijamy na sztywno, potem dodajemy porcjami cukier (200 g), ubijamy do czasu aż piana będzie twarda i lśniąca, około 3 minut po ostatniej łyżce cukru, po tym czasie dodajemy jeszcze łyżeczkę mąki ziemniaczanej i po pół minucie miksowania kończymy.

Bezę wykładamy na rabarbar. Są przepisy, w których można na wierzch położyć płatki migdałowe, wersja ze zdjęcia jednak ich nie ma.

Smacznego!

Sprawdź także ten przepis na słodkość z rabarbarem:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj