Radio 90 logo

Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: Coś dla fanów ziemniaków!

Facebook Twitter

Ziemniak zwany jest cudem natury i to nie tylko w żartach. Jest jednym z najpopularniejszych warzyw na naszych stołach, a w wielu domach gości codziennie. W kuchni Radia 90 przepis na niecodziennego ziemniaka, pokrojonego w cienkie plasterki i ułożonego w piękną rozetkę.

Potrzebujemy:

Przede wszystkim ziemniaki, ich ilość zależy od tego, jakie mamy naczynie do zapiekania i ile osób będzie na obiedzie:) W kuchni Radia 90 użyliśmy ceramiczną formę do tarty. Potrzebujemy także jakiś tłuszcz, to może być 50 g masła, samego lub z dodatkiem tłuszczu z kaczki, z gęsi czy innego mięsa. Przyprawy to tylko sól i pieprz.

Piekarnik należy nagrzać do 230 stopni (góra- dół), na 10 minut wsadzamy tam formę, w której będziemy zapiekać ziemniaki.

W tym czasie kroimy ziemniaki na cienkie płatki; za pomocą robota kuchennego robi się to bardzo szybko, a płatki mają równą grubość. Na rozgrzaną formę, wyjętą z piekarnika i wysmarowaną pierwszą warstwą tłuszczu, układamy płatki ziemniaków, zaczynamy od środka, potem każdy kolejny zachodzi na poprzedni płatek, w ten sposób tworzymy rozetę. Gdy powstanie pierwsza warstwa, smarujemy ją tłuszczem i posypujemy solą i pieprzem.

Nakładamy 2 lub 3 warstwy, na koniec wszystko smarujemy resztą tłuszczu i przyprawiamy. Tak przygotowaną ziemniaczaną tartę przykrywamy folią i z obciążeniem (jakieś naczynie żaroodporne, pokrywka do użycia w piekarniku itp.) wsadzamy na 20 minut do piekarnika. Po tym czasie folię zdejmujemy i zapiekamy, już teraz bez przykrycia, kolejne 20 minut.

Smacznego!

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj

Jak mija dzień? Sprawdź najważniejsze wiadomości z 23 lipca 2021