Kuchnia Radia 90: Coś dla fanów ziemniaków!
Ziemniak zwany jest cudem natury i to nie tylko w żartach. Jest jednym z najpopularniejszych warzyw na naszych stołach, a w wielu domach gości codziennie. W kuchni Radia 90 przepis na niecodziennego ziemniaka, pokrojonego w cienkie plasterki i ułożonego w piękną rozetkę.

Szacowany czas czytania: 01:17
Potrzebujemy:
Przede wszystkim ziemniaki, ich ilość zależy od tego, jakie mamy naczynie do zapiekania i ile osób będzie na obiedzie:) W kuchni Radia 90 użyliśmy ceramiczną formę do tarty. Potrzebujemy także jakiś tłuszcz, to może być 50 g masła, samego lub z dodatkiem tłuszczu z kaczki, z gęsi czy innego mięsa. Przyprawy to tylko sól i pieprz.
Piekarnik należy nagrzać do 230 stopni (góra- dół), na 10 minut wsadzamy tam formę, w której będziemy zapiekać ziemniaki.
W tym czasie kroimy ziemniaki na cienkie płatki; za pomocą robota kuchennego robi się to bardzo szybko, a płatki mają równą grubość. Na rozgrzaną formę, wyjętą z piekarnika i wysmarowaną pierwszą warstwą tłuszczu, układamy płatki ziemniaków, zaczynamy od środka, potem każdy kolejny zachodzi na poprzedni płatek, w ten sposób tworzymy rozetę. Gdy powstanie pierwsza warstwa, smarujemy ją tłuszczem i posypujemy solą i pieprzem.
Nakładamy 2 lub 3 warstwy, na koniec wszystko smarujemy resztą tłuszczu i przyprawiamy. Tak przygotowaną ziemniaczaną tartę przykrywamy folią i z obciążeniem (jakieś naczynie żaroodporne, pokrywka do użycia w piekarniku itp.) wsadzamy na 20 minut do piekarnika. Po tym czasie folię zdejmujemy i zapiekamy, już teraz bez przykrycia, kolejne 20 minut.
Smacznego!
- Kuchnia Radia 90: ”Suchy chlyb i wody szklonka”. Tradycyjna i wege wodzionka
- Kuchnia Radia 90: Mięsna galaretka, w sam raz na po świętach
- Kuchnia Radia 90: Kultowa sałatka ziemniaczana
- Kuchnia Radia 90: Lekka zupa z zielonego ogórka. Idealna na pierwszy dzień wiosny!
- Kuchnia Radia 90 poleca coś do chleba: smalczyk z fasoli