Kuchnia Radia 90: Coś jak pasztet… Pasta z pieczarek i słonecznika
Z cyklu "coś do chleba" dziś w kuchni Radia 90 podajemy pastę z ziaren słonecznika i przesmażonych pieczarek. Można ten przepis znaleźć w sieci pod nazwą pasztetu, ale to bardziej wegańska pasta. Bardzo dobra, nawet jak trochę postoi w lodówce, właściwie z każdym dniem lepsza.
Potrzebujemy:
1 szklankę nasion słonecznika zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut, żeby ziarna napęczniały. W tym czasie szykujemy pieczarki. 4 szalotki obieramy i kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oleju wraz z 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy 300 g pieczarek.
W kuchni Radia 90 pieczarki obieramy ze skórek, a Wy jak czyścicie pieczarki?
Pieczarki kroimy w plasterki i wrzucamy do szalotek, dodajemy tymianek (mogą być 2 gałązki świeżego lub łyżeczka suszonego), doprawiamy solą i pieprzem, teraz smażymy na złotawy kolor. Dodajemy sos sojowy i odsączonego z wody słonecznika, wszystko przez chwilę smażymy.
Teraz należy przełożyć wszystko do robota kuchennego do rozdrabiania, można też użyć blendera ręcznego. Dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego oraz większą szczyptę papryki wędzonej. Do tego 4 suszone śliwki oraz 1 łyżka octu balsamicznego. Wszystko rozdrabniamy, bardzo mocno. Można dosmakować, dodając według uznania soli i pieprzu. Przekładamy do słoiczków i już!
Smacznego!
Czytaj także: