Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: Coś na lunch. Tarta z burakiem i łososiem

Facebook Twitter

To kolejny sprawdzony przepis na wytrawną tartę. Łączy smak buraczka ze słoną fetą oraz wędzonym łososiem, wszystko podane na kruchym spodzie. Dooobre!

Na spód należy przygotować ciasto kruche. 25 dkg mąki przesiewamy do miski, dokładamy 15 dkg masła, zimne pokrojone w małą kostkę, wraz ze szczyptą soli ucieramy palcami. Gdy mamy masło roztarte, dodajemy jedno jajko i krótko wyrabiamy. Ciastem wylepiamy formę do tarty i wkładamy do lodówki na 30 min/ 1 h.

Gdy ciasto czeka w lodówce, przygotowujemy nadzienie. Potrzebujemy 2 buraki ugotowane lub przygotowane w piekarniku. Obieramy je ze skórki gdy wystygną i kroimy buraki na kostkę.

Łososia wędzonego (100 g) dzielimy na małe kawałki, na kostkę dzielimy 180 g sera feta i jeszcze trzeba przygotować sos śmietanowo- jajeczny: serek śmietankowy łączymy z 2 jajkami. Roztrzepujemy widelcem, doprawiamy solą i pieprzem.

Wyjmujemy ciasto z lodówki, nakłute widelcem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. W pierwszej fazie pieczemy je przez 15 minut przykryte folią aluminiową, potem folię zdejmujemy i dopiekamy jeszcze na złotych kolor przez kolejne 15 minut.

Na przestudzony spód wykładamy buraki, rozkładamy łososia oraz fetę. Wszystko zalewamy masą serka śmietankowego z jajkami.

Pieczemy przez 30 minut.

Smacznego!

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj