Kuchnia Radia 90: Coś na rozgrzewkę
Zimą jemy zupy, szukamy gęstych rozgrzewających potraw. W polskiej kuchni króluje kapuśniak, zupa grochowa, krupnik... A co powiecie na orientalny smak zupy curry?
Przepis wpadł mi w ręce, w jednym z magazynów kulinarnych, był dołączony do wywiadu z Anetą i Jaśkiem Kuroniami. Dobrze się zapowiadał, więc spróbowałam, a potem postanowiłam Wam go polecić.
-pisze Gosia Kmieciak i poleca:
Spróbujcie, szybko się robi a smak Was nie rozczaruje.
Potrzebujemy:
Litr rosołu, puszkę mleka kokosowego (400 ml), czerwoną pastę curry, makaron ryżowy oraz warzywa: cebula, 3 ząbki czosnku, marchewka i papryka. Garść świeżego szpinaku. Z przypraw: sos sojowy, ziarna kolendry, imbir.
W dużym garnku na dwóch łyżkach oleju szklimy na średnim ogniu cebulę pociętą w piórka, potem dodajemy czosnek drobno pokrojony oraz 3 łyżki pasty curry, 10 zmiażdżonych ziaren kolendry, starty kawałek świeżego imbiru (można zastąpić imbirem w proszku), wszystko razem podsmażamy 3-4 minuty.
Teraz wlewamy mleko kokosowe oraz bulion, trzeba zagotować. Dodać marchewkę pociętą w słupki oraz paprykę pokrojoną w paski. Gotujemy 5 minut.
W międzyczasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu.Gdy będzie gotowy odcedzamy i wrzucamy do zupy, gotujemy przez kolejne 3-5 minut, na ostatnie 2 minuty dodajemy szpinak. Doprawiamy jeszcze łyżką sosu sojowego i sokiem z 1/2 cytryny lub limonki.
Można dodać listki kolendry, sezam czy kiełki, ale zupa sama w sobie jest gęsta.