Kuchnia Radia 90: Domowy zakwas na żurek krok po kroku
Żurek to kwaśna zupa przygotowywana na żytnim zakwasie. Do takiego żuru nie dodaje się majeranku, ani nie zabiela się go śmietaną. Zupa ma mieć wyraźny smak i ma być kwaśna. Na Wielkanoc dodajemy do żuru jajko ugotowane na twardo.
PRZEPIS:
0,5 l wody przegotowanej, chłodnej
6 łyżek mąki żytniej (typ 2000)
4-5 ząbków czosnku
4-5 listków laurowych
10 ziaren ziela angielskiego
Przygotuj także słoik oraz gazę. Zakwas musi mieć dostęp do powietrza, żeby mógł pracować.
Jak zrobić zakwas?
Przegotowaną, schłodzoną wodę wlej do czystego słoika, do wody dodaj mąkę żytnią, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Wymieszaj i przykryj gazą.
Ważne! Przynajmniej raz dziennie należy wymieszać zakwas. Po około 3 dniach zakwas powinien już ładnie pachnieć, a po 5-6 dniach nadaje się już do użycia.
Zakwas przechowuj w kuchni, w ciepłym, ale zacienionym miejscu. Jeśli nie chcesz od razu wykorzystać całego zakwasu, to wyciągnij czosnek, liście laurowe i ziele angielskie, zakręć słoik i wsadź do lodówki.
Czytaj także: