Kuchnia Radia 90: Dziś polecamy leczo warzywne
Szybkie, jednogarnkowe danie z warzyw z ogródka. Można wrzucić cukinię, paprykę, bakłażana czy patisona. Potrzebujemy do tego także pomidory. Dla mięsożerców można dorzucić plasterki dobrej kiełbasy.

Potrzebujemy:
Ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Szklimy je na łyżce oleju w wysokiej patelni. Smażymy na średnim ogniu około 5 minut.
Cukinię, bakłażana, może być patison, także paprykę- jedną czerwoną, jedną zielona lub żółta, kroimy w kostkę, wszystko wrzucamy do garnka i smażymy razem około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Teraz dodajemy pomidory, mogą być w puszcze, a mogą być dwa duże obrane ze skórki. Dodajmy je do warzyw wraz z przecierem pomidorowym (250g). Doprawiamy papryką słodką (1 łyżeczka) oraz oregano suszone (1 łyżeczka). W Kuchni Radia 90 dodaliśmy także listki bazylii oraz rozmaryn.
Wszystko razem gotujemy około 5 minut.
Smacznego!
Czytaj także: