Kuchnia Radia 90: Dziś serwujemy naleśniki. Z czym nasi słuchacze lubią je najbardziej?
Proste, mączne danie, które uwielbiają wszyscy- naleśniki. Gdzie po raz pierwszy zaczęto je przyrządzać? Prawdopodobnie miało to miejsce już w starożytności! Dziś podaje się je w Chinach, w Europie..i oczywiście w Kuchni Radia 90.
Zapytaliśmy naszych słuchaczy z czym najbardziej lubią naleśniki:
Uwielbiamy z nutellą i dżemem truskawkowym
– napisała Iza.
Najlepsze są z serem żółtym, kurczakiem, szpinakiem lub ser żółty, kurczak, brokuły,marchewka, polane sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego
– pisze Sylwia.
Naleśniki to tylko z nutellą, bananami i bitą śmietaną
– informuje Gosia.
My dziś zaproponujemy naleśniki ze szpinakiem, łososiem, serem i suszonymi pomidorami. Do tego dorzucimy także przepis na sos koperkowy, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do naszego dania.
Przepis na ciasto:
Przygotuj szklankę mąki pszennej, 2 jajka, 1 szklankę mleka, ¾ szklanki wody, trochę soli i olej roślinny do smażenia. Wszystkie składniki wsyp do miski, zmiksuj na gładkie ciasto i gotowe! Teraz wystarczy usmażyć naleśniki na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.
Sos koperkowy:
Przygotuj pęczek koperku, ½ szklanki śmietany 30%, 1 szklanka bulionu, 1 łyżka masła, czosnek 2-3 ząbki, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka mąki pszennej oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Do miseczki wlewamy śmietanę, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Następnie kroimy na drobne kawałki koperek. Nagrzewamy patelnię, roztapiamy na niej masło, dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy. Na patelnię wlewamy szklankę bulionu oraz wcześniej przygotowaną śmietanę z mąką. Dodajemy przyprawy cały czas mieszając, aż do zgęstnienia. Dorzucamy koperek i sok z cytryny. Mieszamy i podgrzewamy około 2 minuty. Gotowe!
Dodatki:
Podsmaż posiekane liście szpinaku, dodaj kawałki suszonego pomidora i dopraw do smaku. Na grillowej patelni podsmaż kawałki łososia z dodatkiem ulubionych przypraw. Ser zetrzyj na tarce! I wszystkie składniki dodaj do naleśnika!
Smacznego.
Masz swój ulubiony przepis kulinarny? Podziel się z nami!
Wokół Ciebie dzieją się rzeczy ważne lub zabawne?
Nakręciłeś ciekawy film, zrobiłeś dobre zdjęcie?
Interesuje nas wszystko, co interesuje Ciebie i co dla Ciebie jest ważne.
Napisz do nas TUTAJ!
Czytaj także:
- Włoskie dania w twojej kuchni. Przepis na proste i puszyste ciasto do pizzy
- Kuchnia Radia 90: Szybka, pożywna, smaczna…
- Kuchnia Radia 90: Zimą jemy zupy
- Szakszuka w radiowej kuchni. Pyszny i zdrowy pomysł na śniadanie