Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: Dziś serwujemy naleśniki. Z czym nasi słuchacze lubią je najbardziej?

Facebook Twitter

Proste, mączne danie, które uwielbiają wszyscy- naleśniki. Gdzie po raz pierwszy zaczęto je przyrządzać? Prawdopodobnie miało to miejsce już w starożytności! Dziś podaje się je w Chinach, w Europie..i oczywiście w Kuchni Radia 90.

Zapytaliśmy naszych słuchaczy z czym najbardziej lubią naleśniki:

Uwielbiamy z nutellą i dżemem truskawkowym

– napisała Iza.

Najlepsze są z serem żółtym, kurczakiem, szpinakiem lub ser żółty, kurczak, brokuły,marchewka, polane sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego

– pisze Sylwia.

Naleśniki to tylko z nutellą, bananami i bitą śmietaną

– informuje Gosia.

My dziś zaproponujemy naleśniki ze szpinakiem, łososiem, serem i suszonymi pomidorami. Do tego dorzucimy także przepis na sos koperkowy, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do naszego dania.

Przepis na ciasto:

Przygotuj szklankę mąki pszennej, 2 jajka, 1 szklankę mleka, ¾ szklanki wody, trochę soli i olej roślinny do smażenia. Wszystkie składniki wsyp do miski, zmiksuj na gładkie ciasto i gotowe! Teraz wystarczy usmażyć naleśniki na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.

Sos koperkowy:

Przygotuj pęczek koperku, ½ szklanki śmietany 30%, 1 szklanka bulionu, 1 łyżka masła, czosnek 2-3 ząbki, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka mąki pszennej oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową.

Do miseczki wlewamy śmietanę, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Następnie kroimy na drobne kawałki koperek. Nagrzewamy patelnię, roztapiamy na niej masło, dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy. Na patelnię wlewamy szklankę bulionu oraz wcześniej przygotowaną śmietanę z mąką. Dodajemy przyprawy cały czas mieszając, aż do zgęstnienia. Dorzucamy koperek i sok z cytryny. Mieszamy i podgrzewamy około 2 minuty. Gotowe!

Dodatki:

Podsmaż posiekane liście szpinaku, dodaj kawałki suszonego pomidora i dopraw do smaku. Na grillowej patelni podsmaż kawałki łososia z dodatkiem ulubionych przypraw. Ser zetrzyj na tarce! I wszystkie składniki dodaj do naleśnika!

Smacznego.

Masz swój ulubiony przepis kulinarny? Podziel się z nami!

Wokół Ciebie dzieją się rzeczy ważne lub zabawne?
Nakręciłeś ciekawy film, zrobiłeś dobre zdjęcie?
Interesuje nas wszystko, co interesuje Ciebie i co dla Ciebie jest ważne.
Napisz do nas TUTAJ!

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj