Kuchnia Radia 90: Francki w cieście francuskim [materiał sponsorowany]
Frankfurterki to kiełbaski znane na całym świecie, uwielbiane na Śląsku pod nazwą "francki". Francki w cieście francuskim to przekąska dla wymagających. Łatwa, ale efektowna!

Szacowany czas czytania: 01:06
Francki w cieście francuskim. Trochę historii
Frankfurterki to krótkie, cienkie kiełbaski z wieprzowiny, które wywodzą się z Niemiec. Najczęściej wędzona i parzone. Nazwa tego przysmaku pochodzi od miasta Frankfurt, gdzie powstał w XIII wieku, ale jego sława wykracza daleko poza ten region, z którego wywodzi się mięsna przekąska.
– czytamy na stronie firmy Berger, która produkuje franfurterki.
Francki w cieście francuskim. Potrzebujemy
- 1 paczka frankfurterek marki Berger
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- bazylia i ziarna pieprzu do dekoracji
Francki w cieście francuskim. Wykonanie
Ciasto francuskie pokroić na małe kwadraty. Na każdym z nich ułożyć frankfurterkę, zawinąć. Gotowe kiełbaski ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut, aż ciasto się zrumieni.
Po wyciągnięciu z piekarnika należy odczekać kilka minut, aby kiełbaski w cieście delikatnie ostygły, a następnie podawać z sosem, musztardą lub ketchupem.
REKLAMA
Firma Berger w Internecie
Jak dojechać
Smacznego!
Czytaj także: