Kuchnia Radia 90: Idealna na święta… zimowa kawa! Sprawdźcie aromatyczne przepisy naszych Słuchaczy
Na świąteczne, zimowe popołudnia, wieczory, a właściwie na każdą porę... dobry jest kubek pysznej kawy! Na naszym profilu na Facebooku zebraliśmy Wasze pomysły na przyrządzenie tego napoju, przedstawiamy niektóre z nich.
Ewa pisze:
Kawa z cynamonem. Tę kawę przygotowujemy z podwójnego espresso, połowy szklanki mleka, płaskiej łyżeczki cynamonu oraz dwóch kostek czekolady. Mleko podgrzewamy razem z czekoladą, która powinna się całkowicie rozpuścić. Następnie dodajemy do niego większość cynamonu i całość przelewamy do kubka z kawą. Wierzch posypujemy resztą cynamonu, opcjonalnie całość można posypać startą czekoladą. Smacznej kawki życzę!
Monika pisze:
Składniki:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1/4 szklanki mleka
- szczypta przyprawy do piernika
- szczypta kardamonu
- 1 łyżeczka miodu
- opcjonalnie kostka czekolady mlecznej
- garść mini pianek i pierników
Janina pisze:
Kawa z adwokatem:
- 80 ml espresso
- 240 ml mlecznej pianki
- 40 ml likieru jajecznego adwokat lub ajerkoniak (podana ilość to moja ulubiona proporcja, ale możecie dodać więcej albo mniej alkoholu)
- opcjonalnie cukier do smaku
Przepis:
- Spień mleko, powinno być bardzo, bardzo ciepłe, niemal gorące.
- Zaparz espresso. Do tej kawy z adwokatem najlepsze będą ziarna średnio palonej arabiki, o jak najniższym stopniu kwasowości.
Iwona pisze:
Przepis na moją ulubiona kawę:
- 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 1/3 szklanki śmietanki UHT 10 %
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- szczypta kardamonu
- syrop trzcinowy
- bita śmietana.
Kawę rozpuszczamy w wodzie, dodajemy śmietankę, cynamon oraz szczyptę kardamonu i dokładnie mieszamy. Powstałą mieszankę dosładzamy złocistym cukrem trzcinowym, wierzch dekorujemy bitą śmietaną i oprószamy delikatnie cynamonem. Życzę smacznego!
Hanka za to o kawie… zarymowała:
Kawa, kawusia – najlepsza na świecie, pomaga mężczyźnie – pomaga kobiecie. Wstajesz raniutko taka rozbita, a po wypiciu? Nie ta kobieta.. Żwawa, radosna, pełna humoru, uciecha wielka, bo tyle wyboru. Och, bez tej kawy? Nie ma obawy! Kawusia była jest i zostanie, kawusię każdy zawsze dostanie.
- Kuchnia Radia 90: Wrześniowe ciasteczka z jabłkiem i krówką. Wypróbuj ten przepis
- Kuchnia Radia 90: Ciasteczka z PRL-u. Klasyczne orzeszki z kremem
- Kuchnia Radia 90: Bezowe gniazdka z kremem i owocami