Radio 90 logo

Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: Idealny do makaronu, kaszy czy klusek. Sos śmietankowo-pieczarkowy

Facebook Twitter

Dziś w radiowej kuchni mamy przepis na sos śmietankowo-pieczarkowy, który idealnie nadaje się do wielu dań. Można dodać go do ziemniaków, makaronu, klusek czy kaszy. Dobrze smakuje z plackami ziemniaczanymi! To szybki pomysł na obiad dla całej rodziny!

Do przygotowania sosu przyda się kilka sztuk pieczarek (ok.7-8), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, oregano,  śmietana 30 % – ok. 100 ml, czubata łyżka mąki pszennej oraz woda lub bulion warzywny.

zacznij od podsmażenia cebuli, następnie dodaj posiekany czosnek

Pokrój cebulę, zeszklij ją na maśle z dodatkiem pieprzu oregano i soli, następnie dodaj posiekany czosnek. Wrzuć pokrojone na kawałki pieczarki i całość podsmaż. Dodaj łyżkę mąki i wymieszaj z wszystkimi składnikami.

Podsmażaj pieczarki do uzyskania odpowiedniego koloru. Możesz je również posolić

Tak przygotowane składniki zalej szklanką wody lub bulionu warzywnego, pozostaw na ogniu na około 10 min. Następnie dodaj śmietanę kremówkę, całość gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem 5 minut mieszając co jakiś czas.

Posmakuj i dopraw wedle uznania!

Sosem możesz polać ulubione danie! Nadaje się on do makaronu czy kaszy, my podaliśmy go z kluskami na parze! Było pysznie:)Smacznego!

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj