Kuchnia Radia 90: Idealny do makaronu, kaszy czy klusek. Sos śmietankowo-pieczarkowy
Dziś w radiowej kuchni mamy przepis na sos śmietankowo-pieczarkowy, który idealnie nadaje się do wielu dań. Można dodać go do ziemniaków, makaronu, klusek czy kaszy. Dobrze smakuje z plackami ziemniaczanymi! To szybki pomysł na obiad dla całej rodziny!
Do przygotowania sosu przyda się kilka sztuk pieczarek (ok.7-8), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, oregano, śmietana 30 % – ok. 100 ml, czubata łyżka mąki pszennej oraz woda lub bulion warzywny.
Pokrój cebulę, zeszklij ją na maśle z dodatkiem pieprzu oregano i soli, następnie dodaj posiekany czosnek. Wrzuć pokrojone na kawałki pieczarki i całość podsmaż. Dodaj łyżkę mąki i wymieszaj z wszystkimi składnikami.
Tak przygotowane składniki zalej szklanką wody lub bulionu warzywnego, pozostaw na ogniu na około 10 min. Następnie dodaj śmietanę kremówkę, całość gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem 5 minut mieszając co jakiś czas.
Sosem możesz polać ulubione danie! Nadaje się on do makaronu czy kaszy, my podaliśmy go z kluskami na parze! Było pysznie:)Smacznego!
Czytaj także: