Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: Intensywnie czosnkowa zapiekanka. Zrób ją od podstaw

Facebook Twitter

Mamy tu miłośników czosnku, tego bardzo intensywnego w zapachu warzywa? To danie dla Was. Przedstawiamy wersję na szybko - z kupnym pieczywem i wersję, która wymaga trochę dłuższego przygotowania, czyli sami zrobimy bułkę, a potem zapiekankę. Do dzieła!

Etap 1 – Pieczywo

Bułka na zapiekankę

Składniki (na 2 bagietki):

  • 200 g mąki pszennej
  • 130 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka suchych drożdży lub 20 g świeżych
  • pół łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki soli

Przepis:

Do miski wsyp wszystkie składniki i wyrób ciasto.

* Jeśli używasz świeżych drożdży, zrób wcześniej rozczyn (trochę ciepłej wody, drożdże, łyżka mąki, pół łyżeczki cukru – wymieszaj) i odstaw go do wyrośnięcia.

Ciasto nie powinno się bardzo kleić. Tak wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Powinno podwoić swoją objętość.

Ciasto podziel na dwie części i uformuj dwie bagietki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny.

Bagietki wstaw do nagrzanego do 210°C piekarnika, na funkcji góra-dół, na około 15 minut. Powinny się zarumienić.

Etap 2 – Zapiekanka

Podpowiedź: Najlepsza bułka do zrobienia zapiekanki to taka „wczorajsza”, ale oczywiście ze świeżej też wyjdzie.

Składniki:

  • pieczywo
  • kostka masła
  • 1-2 główki czosnku
  • garść pietruszki
  • sól
  • oliwa
  • ser żółty
  • zielona cebulka
  • dodatki, np. pieczarki surowe lub podpieczone, salami, szynka, cebula, pomidor – co lubisz!

Przepis:

  • Odcinamy górę główki czosnku. Tak przygotowaną główkę czosnku dajemy do folii aluminiowej, polewamy oliwą i oprószamy solą. Zawijamy folię i wsadzamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na 35 min.

*Jeśli kochasz czosnek, przygotuj dwie główki. Masło będzie miało intensywniejszy smak.

  • Do miski dajemy masło, posiekaną pietruszką i wyciskamy ciepły jeszcze czosnek.

  • Rozcinamy bułkę wzdłuż i smarujemy przygotowanym masłem.

  • Jeśli chcesz dodaj swoje ulubione dodatki lub po prostu posyp startym żółtym serem.
  • Piecz około 15-20 minut w 200°C.

  • Po wyjęciu z piekarnika posyp pokrojoną zieloną cebulką, dodaj swój ulubiony sos i SMACZNEGO!

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj

Jak mija dzień? Sprawdź najważniejsze wiadomości z 22 maja 2024