Kuchnia Radia 90: Intensywnie czosnkowa zapiekanka. Zrób ją od podstaw
Mamy tu miłośników czosnku, tego bardzo intensywnego w zapachu warzywa? To danie dla Was. Przedstawiamy wersję na szybko - z kupnym pieczywem i wersję, która wymaga trochę dłuższego przygotowania, czyli sami zrobimy bułkę, a potem zapiekankę. Do dzieła!

Etap 1 – Pieczywo
Bułka na zapiekankę
Składniki (na 2 bagietki):
- 200 g mąki pszennej
- 130 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka suchych drożdży lub 20 g świeżych
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki soli
Przepis:
Do miski wsyp wszystkie składniki i wyrób ciasto.
* Jeśli używasz świeżych drożdży, zrób wcześniej rozczyn (trochę ciepłej wody, drożdże, łyżka mąki, pół łyżeczki cukru – wymieszaj) i odstaw go do wyrośnięcia.
Ciasto nie powinno się bardzo kleić. Tak wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto podziel na dwie części i uformuj dwie bagietki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny.
Bagietki wstaw do nagrzanego do 210°C piekarnika, na funkcji góra-dół, na około 15 minut. Powinny się zarumienić.
Etap 2 – Zapiekanka
Podpowiedź: Najlepsza bułka do zrobienia zapiekanki to taka „wczorajsza”, ale oczywiście ze świeżej też wyjdzie.
Składniki:
- pieczywo
- kostka masła
- 1-2 główki czosnku
- garść pietruszki
- sól
- oliwa
- ser żółty
- zielona cebulka
- dodatki, np. pieczarki surowe lub podpieczone, salami, szynka, cebula, pomidor – co lubisz!
Przepis:
- Odcinamy górę główki czosnku. Tak przygotowaną główkę czosnku dajemy do folii aluminiowej, polewamy oliwą i oprószamy solą. Zawijamy folię i wsadzamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na 35 min.
*Jeśli kochasz czosnek, przygotuj dwie główki. Masło będzie miało intensywniejszy smak.
- Do miski dajemy masło, posiekaną pietruszką i wyciskamy ciepły jeszcze czosnek.
- Rozcinamy bułkę wzdłuż i smarujemy przygotowanym masłem.
- Jeśli chcesz dodaj swoje ulubione dodatki lub po prostu posyp startym żółtym serem.
- Piecz około 15-20 minut w 200°C.
- Po wyjęciu z piekarnika posyp pokrojoną zieloną cebulką, dodaj swój ulubiony sos i SMACZNEGO!
Czytaj także: