Kuchnia Radia 90: jesienna sałatka z gruszką i orzechami
Sałatka z gruszką, z orzechami i octem balsamicznym to wyjątkowe danie na jesienną kolację lub wykwintne przyjęcie. Gruszka idealnie pasuje w tym zestawie.

Szacowany czas czytania: 00:58
Kuchnia Radia 90: sałatka z gruszką
Potrzebujemy mały mix sałat, paczkę szynki suszonej dojrzewającej, 100 g sera pleśniowego, garść orzechów, cytryna, syrop klonowy, sól i pieprz.
Dwie dojrzałe gruszki obieramy i kroimy w słupki, tak przygotowany owoc należy skropić 2 łyżkami soku z cytryny.

Odstawiamy gruszki i przygotowujemy dwa talerze, na które wykładamy porcje mixu sałat (np. z rukolą), na górę układamy zwinięte plasterki szynki i ser pleśniowy pokrojony w kosteczkę, na górę sypiemy orzechy, mogą być włoskie lub inne, w kuchni Radia 90 dodaliśmy orzeszki piniowe.
Na koniec wykładamy gruszki, tak by sok został w misce, bo będzie bazą do sosu. Do soku dodajemy dwie łyżki oliwy oraz łyżkę syropu klonowego, sól i pieprz. Polewamy sałatkę, na koniec można dodać jeszcze kilka kropel octu balsamicznego.
Podajemy z bagietką!

Smacznego!
Czytaj także: