Kuchnia Radia 90: Jesienna zupa ze świeżych grzybów
Koniec lata kojarzy nam się z grzybobraniem. Początek września to najlepszy czas, by wybrać się na grzyby. Grzyby można ususzyć, zamrozić albo zostawić świeże i zrobić z nich zupę! Przepis jest bardzo prosty, a smak tej zupy jest po prostu obłędny. A zapach... spróbujcie sami.
Przygotuj:
- świeże grzyby (0.5 kg)
- 1 duży korzeń pietruszki
- natkę pietruszki
- 1 dużą cebulę
- 1 łyżkę mąki pszennej i pół szklanki zimnej wody
- 25 g masła
- śmietanę 30% (3 łyżki)
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa wielowarzywna
Jak zrobić?
- Pietruszkę obierz, cebulę pokrój w drobną kostkę i włóż do garnka.
- Grzyby pokrój w cienkie paski, dołóż do garnka i zalej wodą – około 2.5 l.
- Gotuj około 45 minut.
- Po 45 minutach wyciągnij korzeń pietruszki. Wymieszaj w szklance mąkę z zimną wodą. Jak już będzie dobrze wymieszane, wlej powoli do zupy, ciągle mieszając. Zagotuj i mieszaj około 5 minut. Dzięki temu zupa będzie gęstsza.
- Dodaj masło do zupy.
- Zahartuj śmietanę. (Wymieszaj w szklance 3 łyżki śmietany z 3 łyżkami gorącej zupy.)
- Tak zahartowaną śmietanę wlej powoli do zupy, cały czas mieszając.
- Dodaj posiekaną natkę pietruszki.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem, mieszanką wielowarzywną, wymieszaj i GOTOWE.
SMACZNEGO!
Chcesz pochwalić się swoim przepisem? Napisz do nas TUTAJ!
Czytaj także:
- Kuchnia Radia 90: Wspomnienie wakacyjnych podróży… W jednym garnku chorizo i kukurydza
- Kuchnia Radia 90: Kiełbaski, ziemniaczki, pomidory… Coś na obiad!
- Kuchnia Radia 90: Kluski w wersji mini zapiekanek. To pomysł na słoną przekąskę