Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: Jesienna zupa ze świeżych grzybów

Facebook Twitter

Koniec lata kojarzy nam się z grzybobraniem. Początek września to najlepszy czas, by wybrać się na grzyby. Grzyby można ususzyć, zamrozić albo zostawić świeże i zrobić z nich zupę! Przepis jest bardzo prosty, a smak tej zupy jest po prostu obłędny. A zapach... spróbujcie sami.

Przygotuj:

  • świeże grzyby (0.5 kg)
  • 1 duży korzeń pietruszki
  • natkę pietruszki
  • 1 dużą cebulę
  • 1 łyżkę mąki pszennej i pół szklanki zimnej wody
  • 25 g masła
  • śmietanę 30% (3 łyżki)
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa wielowarzywna

Jak zrobić?

  • Pietruszkę obierz, cebulę pokrój w drobną kostkę i włóż do garnka.

  • Grzyby pokrój w cienkie paski, dołóż do garnka i zalej wodą – około 2.5 l.

  • Gotuj około 45 minut.

  • Po 45 minutach wyciągnij korzeń pietruszki. Wymieszaj w szklance mąkę z zimną wodą. Jak już będzie dobrze wymieszane, wlej powoli do zupy, ciągle mieszając. Zagotuj i mieszaj około 5 minut. Dzięki temu zupa będzie gęstsza.

  • Dodaj masło do zupy.

  • Zahartuj śmietanę. (Wymieszaj w szklance 3 łyżki śmietany z 3 łyżkami gorącej zupy.)

  • Tak zahartowaną śmietanę wlej powoli do zupy, cały czas mieszając.

  • Dodaj posiekaną natkę pietruszki.

  • Dopraw do smaku solą, pieprzem, mieszanką wielowarzywną, wymieszaj i GOTOWE.

SMACZNEGO!

Chcesz pochwalić się swoim przepisem? Napisz do nas TUTAJ!

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj