Kuchnia Radia 90: Karminadel z niespodzianką, a na deser bita śmietana z truskawkami
W niedzielę (13.06.) w Raciborzu na Zamku Piastowskim kolejne spotkanie ze "Śląskimi Smakami". To festiwal tradycyjnej kuchni, którą bardzo lubimy w Radiu 90. W 2008 roku, podczas trzeciej edycji, ekipa Radia 90 zdobyła drugie miejsce. Podaliśmy żur śląski z koperkiem, karminadel z niespodzianką, kalarepą na gęsto i młodą kapustą ze skwarkami. Na deser-bita śmietana z truskawkami.

Szacowany czas czytania: 01:57
Karminadle, dla innych karbinadle, a jeszcze dla innych kardinadle, to nic innego jak mielone.
Karminadle to tradycyjna potrawa śląska, określana jako kulki z mielonego mięsa smażone na głębokim tłuszczu. Stanowiły i nadal stanowią jedno z najpopularniejszych dań obiadowych na Śląsku.
– podaje portal slaskiesmaki.pl:
W publikacji Kuchnia Śląska, czyli krupnioki, makówki i moczka Wery Sztabowej (2004 r., s. 39) czytamy: Gdyby zapytać rodowitego Ślązaka, jakie danie kojarzy mu się ze zwykłym dniem, odpowie bez namysłu – karminadle i parzybroda (…) Niektórzy powiedzą może, że ich częste występowanie w jadłospisie dowodzi braku inwencji śląskiej gospodyni. Będzie to jednak niesprawiedliwe posądzenie, smak bowiem karbinadli jest nieraz tak wyborny, że nie zamieniłoby się ich na kotlety wieprzowe. Dawniej na Śląsku mięso na karminadle pochodziło głównie z uboju własnego. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym bardzo popularne były świniobicia, które miały cały swój osobny rytuał i były prawdziwym świętem dla całej rodziny i sąsiadów. Przy tej okazji uzyskiwano mięso i tłuszcz, na którym później smażono karminadle.
Niespodzianka, jaką podaliśmy do naszych karminadli, to były pieczarki. Nie podajemy tu przepisu na mielone, bo w każdym domu robi się je inaczej, według własnego patentu: można dać więcej namoczonej bułki, można dodać łyżkę musztardy, czy podsmażoną cebulkę.
W czerwcową niedzielę proponujemy podać bitą śmietanę z truskawkami.

Potrzebujemy:
Pół litra śmietany kremówki, pół kilograma truskawek oraz 2 łyżeczki żelatyny, można dodać cukru pudru do ubicia śmietany, choć niekoniecznie.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Śmietanę ubić na sztywno, potem połączyć ją delikatnie z żelatyną. Mieszać i na koniec dodać umyte i osuszone truskawki, pokrojone w ćwiartki. Mieszać delikatnie i odstawić do lodówki.
Jeśli do tego deseru pokruszymy bezy i następnie go zamrozimy wyjdzie kultowy deser Eton Mess.
W niedzielę (13.06.), 25. edycja festiwalu „Śląskie Smaki”, w Raciborzu na Zamku Piastowskim.
Czytaj także: