Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: Klasyczna szarlotka z kruszonką

Facebook Twitter

Dziś w kuchni Radia 90 szarlotka! Jest wiele przepisów na to popularne ciasto, ale dziś przedstawiamy wersję, która jest nie tylko smaczna, ale i niezwykle prosta w przygotowaniu. Idealna dla początkujących cukierników oraz tych, którzy cenią sobie szybkie i efektowne rozwiązania.

Kuchnia Radia 90

Kuchnia Radia 90: Klasyczna szarlotka z kruszonką. Składniki

– 1,5 kg jabłek, my użyliśmy papierówek
– 2 szklanki mąki pszennej
– 200 g masła
– 1 średnie jajko
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
–  ew. szczypta soli, cynamon

Kuchnia Radia 90: Klasyczna szarlotka z kruszonką. Przygotowanie

W dużej misce połącz dwie szklanki mąki, jedno średnie jajko, 1/4 szklanki cukru, kostkę zimnego masła pokrojoną na mniejsze kawałki oraz 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Możesz dodać szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto dłońmi lub mikserem z hakami do ciasta kruchego, aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię i odłóż do lodówki na godzinę.

Tak przygotowane ciasto spakuj w folię i włóż na godzinę do lodówki

Przygotuj jabłka

Obierz je i podziel na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Następnie zetrzyj jabłka na tarce o grubych oczkach. Odstaw starte jabłka na 20 minut, aby puściły sok. Następnie odciskaj sok z jabłek, chwytając je garściami. Do odciśniętych jabłek możesz dodać cynamon lub przyprawę do szarlotki dla dodatkowego aromatu.

Cynamon idealnie sprawdzi się do szarlotki

Wyjmij kule ciasta z lodówki. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Na spód blachy wyłóż jedną część ciasta, a na niej równomiernie rozłóż starte i odciśnięte z nadmiaru soku jabłka. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 70 minut.

Piecz 70 minut w 180 stopniach

Wyjmij ciasto z piekarnika, przestudź i gotowe!

Smacznego!

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj