Kuchnia Radia 90: Klasyczna szarlotka z kruszonką
Dziś w kuchni Radia 90 szarlotka! Jest wiele przepisów na to popularne ciasto, ale dziś przedstawiamy wersję, która jest nie tylko smaczna, ale i niezwykle prosta w przygotowaniu. Idealna dla początkujących cukierników oraz tych, którzy cenią sobie szybkie i efektowne rozwiązania.
Kuchnia Radia 90: Klasyczna szarlotka z kruszonką. Składniki
– 1,5 kg jabłek, my użyliśmy papierówek
– 2 szklanki mąki pszennej
– 200 g masła
– 1 średnie jajko
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– ew. szczypta soli, cynamon
Kuchnia Radia 90: Klasyczna szarlotka z kruszonką. Przygotowanie
W dużej misce połącz dwie szklanki mąki, jedno średnie jajko, 1/4 szklanki cukru, kostkę zimnego masła pokrojoną na mniejsze kawałki oraz 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Możesz dodać szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto dłońmi lub mikserem z hakami do ciasta kruchego, aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię i odłóż do lodówki na godzinę.
Przygotuj jabłka
Obierz je i podziel na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Następnie zetrzyj jabłka na tarce o grubych oczkach. Odstaw starte jabłka na 20 minut, aby puściły sok. Następnie odciskaj sok z jabłek, chwytając je garściami. Do odciśniętych jabłek możesz dodać cynamon lub przyprawę do szarlotki dla dodatkowego aromatu.
Wyjmij kule ciasta z lodówki. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Na spód blachy wyłóż jedną część ciasta, a na niej równomiernie rozłóż starte i odciśnięte z nadmiaru soku jabłka. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 70 minut.
Wyjmij ciasto z piekarnika, przestudź i gotowe!
Smacznego!
Czytaj także:
- Kuchnia Radia 90: pyszne babeczki z czereśniami
- Kuchnia Radia 90: brownie z borówkami. To jest obłędny smak
- Kuchnia Radia 90: Ciasto jabłkowe z rodzynkami
- Kuchnia Radia 90: Drożdżowe ciasto z jabłkami pod migdałową skorupką