Radio 90 logo

Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: Klasyczny domowy pasztet na święta

Facebook Twitter

Pasztet wielkanocny jest bardzo prosty do zrobienia i niezwykle smaczny. To idealny dodatek do śniadania świątecznego i nie tylko. Pasztet pieczony jest z kilku rodzajów mięsa z warzywami, z dodatkiem podstawowych przypraw. Jest naprawdę przepyszny!

SKŁADNIKI:

  • 1 kg mięsa:

np. 250 g wołowiny
250 g wieprzowiny
250 g drobiu (np. udko lub pierś z kurczaka)
250 g podrobów drobiowych (np. wątróbka)

  • marchewka
  • pietruszka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • bułka tarta lub czerstwa bułka
  • 2 listki laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarna pieprzu (do gotowania wywaru)
  • sól, pieprz, łyżeczka gałki muszkatołowej, pół łyżeczki imbiru
  • opcjonalnie: pomidor i czarnuszka

JAK ZROBIĆ?

Ugotuj mięso i warzywa, do wywaru dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gdy mięso i warzywa będą miękkie, zmiel je w maszynce. Całą masę powinno się zmielić przynajmniej dwukrotnie.

Dodaj jajka, bułkę tartą, przyprawy i pół szklanki wywaru.

Jeśli chcesz dodać czerstwą bułkę, zamocz ją wcześniej w wywarze. Jak już będzie miękka, odciśnij wodę i dodaj do mięsa i warzyw.

Wymieszaj i przełóż do wysmarowanej olejem formy. Pamiętaj, że masa musi być zbita, inaczej pasztet będzie pękał, kruszył się. Posmaruj pasztet mokrym pędzlem przed włożeniem do piekarnika.

Opcjonalnie: Połóż parę plasterków pomidora i posyp czarnuszką.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 90 minut.

SMACZNEGO!

Zobacz także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj

Jak mija dzień? Sprawdź najważniejsze wiadomości z 6 lipca 2022