Kuchnia Radia 90: Klopsiki zero waste z chleba. Przepis od Bożeny Hanak
Śpiewa, gotuje, lubi też malować. Bożena Hanak, szczęśliwa mama, która w czasie pandemii postanowiła wszystko postawić na jedną kartę. Po wieloletniej pracy na etacie, otworzyła własny biznes. Dziś Karmi ludzi. Z pasją, zaangażowaniem i szczęściem. Do naszej redakcji przesłała przepis na klopsiki zero waste w chleba. To jak, idziemy do kuchni?
Klopsiki zero waste z chleba
- ok 600 g czerstwego chleba
- 2 cebule
- 4-6 ząbków czosnku
- sól
- pieprz
- 2 jajka
- przyprawy (czubrica czerwona, przypawa do mięs bez glutaminianu sodu)
- bułka tarta do panierowania
- grzyby oraz śmietana 36 do sosu grzybowego
- ok. litr bulionu lub wody
- łyżka oleju rzepakowego
Chleb moczymy w rosole lub wodzie, między czasie kroimy cebulę, czosnek.
Kiedy chleb już zmięknie wyciskamy płyn i przekładamy do miski. Dodajemy połowę cebuli, czosnek, przyprawy i jaja. Wyrabiamy i formujemy małe klopsiki panierując w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju do rumianego koloru.
Kiedy smażymy klopsiki możemy równocześnie przygotować sos: podsmażamy na oleju resztę cebulki , dodajemy grzyby lekko dusimy , dodajemy troszkę masła. Dolewamy śmietany i czekamy aż zgęstnieje. Sos gotowy.
Podajemy klopsiki oblane sosem grzybowym i mocno sypiemy z góry pietruszką .
Klopsy można podawać okraszone boczkiem z cebulką lub w sosie pomidorowym. Równie dobrze smakują zapiekane w piekarniku z serem i prażoną cebulką.
Można podać również z surówką.
Więcej o pasji Bożeny Hanak:
Czytaj także: