Radio 90 logo

Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: Klopsiki zero waste z chleba. Przepis od Bożeny Hanak

Facebook Twitter

Śpiewa, gotuje, lubi też malować. Bożena Hanak, szczęśliwa mama, która w czasie pandemii postanowiła wszystko postawić na jedną kartę. Po wieloletniej pracy na etacie, otworzyła własny biznes. Dziś Karmi ludzi. Z pasją, zaangażowaniem i szczęściem. Do naszej redakcji przesłała przepis na klopsiki zero waste w chleba. To jak, idziemy do kuchni?

Fot. Bożena Hanak

Klopsiki zero waste z chleba

  • ok 600 g czerstwego chleba
  • 2 cebule
  • 4-6 ząbków czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 jajka
  • przyprawy (czubrica czerwona, przypawa do mięs bez glutaminianu sodu)
  • bułka tarta do panierowania
  • grzyby oraz śmietana 36 do sosu grzybowego
  • ok. litr bulionu lub wody
  • łyżka oleju rzepakowego

Chleb moczymy w rosole lub wodzie, między czasie kroimy cebulę, czosnek.

Kiedy chleb już zmięknie wyciskamy płyn i przekładamy do miski. Dodajemy połowę cebuli, czosnek, przyprawy i jaja. Wyrabiamy i formujemy małe klopsiki panierując w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju do rumianego koloru.
Kiedy smażymy klopsiki możemy równocześnie przygotować sos: podsmażamy na oleju resztę cebulki , dodajemy grzyby lekko dusimy , dodajemy troszkę masła. Dolewamy śmietany i czekamy aż zgęstnieje. Sos gotowy.

Podajemy klopsiki oblane sosem grzybowym i mocno sypiemy z góry pietruszką .

Klopsy można podawać okraszone boczkiem z cebulką lub w sosie pomidorowym. Równie dobrze smakują zapiekane w piekarniku z serem i prażoną cebulką.

Można podać również z surówką.

Fot. Bożena Hanak

Więcej o pasji Bożeny Hanak:

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj