Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: Kluski na parze! Przepis z książki „Moja babcia gotowała dla Gierka”

Facebook Twitter

To jest jeden z przepisów na klasyczne danie, które gości w naszych domach. W książce "Moja babcia gotowała dla Gierka", jaka ukazała się pod patronatem Radia 90, autorzy przypominają, że na kluski na parze mówi sie też buchty, pampuchy a nawet parówki. A my ten przepis powtarzamy z okazji Dnia Babci i Dziadka.

Kuchnia Radia 90 przypomina, że książka „Moja babcia gotowała dla Gierka” to sentymentalny powrót do Polski lat 80. Przepisy zebrał rybniczanin, Aleksander Szojer.

Aleksander Szojer: Wiele z tych przepisów to są takie tradycyjne przepisy, które przechodzą z pokolenia na pokolenie…to jest sentyment do czasów dzieciństwa, które się wydarzyło w czasach PRL. Podróżując po świecie uświadomiłem sobie jak wielką wartość mają takie przepisy domowe i jak szybko one zanikają.

Kuchnia Radia 90: Kluski na parze od A do Z

To przepis na około 12 klusek.

Potrzebujemy:

1/2 kg mąki pszennej, 1 szklankę mleka w temperaturze pokojowej, 2 jajka, 3 łyżki stopionego masła, 40 gr drożdży, szczpta soli, łyżka cukru. Potrzebny jest gęsty dżem owocowy, marmolada lub świeże owoce.

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do sporej miski, zrobić zagłębienie i rozkruszyć do niego drożdże. Zasypać cukrem, zalac mlekiem, lekko zamieszać widelcem i odstawić na około 20 minut. W cipełym miejscu.

Wbić do mąki jaja i mieszać dłonią, aż cisto zacznie od niej odchodzić. Dodać stopione (nie gąrce) masło i szczyptę soli, dokończyć wyrabianie ciasta. Powinno być gęste, sprężyste i gładkie.

Ciasto zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w temperaturze około 30 stopni. Powinno podwoić swoją objętość.

Na stolnicy rozsypać troche mąki, wziąć garść ciasta i rozwałkować na placek o grubości około 1 cm. Kubkiem o srednicy 8-10 cm, wykrawać kółka. Na każde koło nałożyć łyżeczkę dżemu lub owoc.

Krawędzie ciasta, zlepić palcami, tak by całkowiecie zakryć nadzienie.

Gotowe kluski położyć do wyrośnięcia na powierzchni stołu oprószonej mąką. Zaklejone krawędzie mają być na spodzie.

Napełnić garnek wodą do 1/3 objętości, zakryć płócienną ściereczą, obwiązując ją wokół krawędzi. Gdy woda się zagotuje, na ściereczce układać kluski, zostawiając 2-3 cm odstepu. Zakryć ganek miską i tak zostawić na około 10 minut.

Zdjąć kluski z garnka i gotować kolejne. Jeśli nie będą jedzone od razu, trzeba je przykryć, by nie ostygły.

Kluski podać z masłem i cukrem.

Smacznego!

Aleksander Szojer z babcią Anną oraz reporterak Radia 90 Monika Sokołowska.

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj