Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: Krem pomidorowy zupełnie inaczej

Facebook Twitter

Masz czerstwą bułkę? Masz koncentrat pomidorowy? Masz koperek i trochę rosołu? To zrobisz te zupę! Szybka w przygotowaniu, bardzo smaczna.

Potrzebujemy:

Czerstwą bułkę, koncentrat pomidorowy, bulion, cebulę, koperek oraz śmietanę 30%.

Bułkę kroimy na kostkę. W garnku na łyżce masła smażymy jedną cebulę pokrojoną w kosteczkę, dodajemy bułkę, łyżkę posiekanego koperku oraz 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Mieszamy i podlewamy 2 szklankami bulionu.

Teraz gotujemy to przez około 5 minut, aż bułka się rozgotuje. Według przepisu oryginalnego należy przetrzeć masę przez sito i przelać kolejnymi 4 szklankami bulionu, ale można też wszystko zmiksować na krem. Zupę zagotowujemy i doprawiamy do smaku, po zdjęciu z ognia należy dodać pół szklanki śmietanki 30 %.

Na górę zupy sypiemy groszek ptysiowy lub grzanki z bułki.

Smacznego!

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj