Kuchnia Radia 90: Krem pomidorowy zupełnie inaczej
Masz czerstwą bułkę? Masz koncentrat pomidorowy? Masz koperek i trochę rosołu? To zrobisz te zupę! Szybka w przygotowaniu, bardzo smaczna.
Potrzebujemy:
Czerstwą bułkę, koncentrat pomidorowy, bulion, cebulę, koperek oraz śmietanę 30%.
Bułkę kroimy na kostkę. W garnku na łyżce masła smażymy jedną cebulę pokrojoną w kosteczkę, dodajemy bułkę, łyżkę posiekanego koperku oraz 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Mieszamy i podlewamy 2 szklankami bulionu.
Teraz gotujemy to przez około 5 minut, aż bułka się rozgotuje. Według przepisu oryginalnego należy przetrzeć masę przez sito i przelać kolejnymi 4 szklankami bulionu, ale można też wszystko zmiksować na krem. Zupę zagotowujemy i doprawiamy do smaku, po zdjęciu z ognia należy dodać pół szklanki śmietanki 30 %.
Na górę zupy sypiemy groszek ptysiowy lub grzanki z bułki.
Smacznego!
Czytaj także:
- Kuchnia Radia 90: Pikantna zupa z chorizo i fasolą
- Kuchnia Radia 90: Zupa z zielonych warzyw z grzankami! Coś dla smaku i coś dla zdrowia
- Kuchnia Radia 90: ”Suchy chlyb i wody szklonka”. Tradycyjna i wege wodzionka
- Kuchnia Radia 90: Delikatna zupa krem z pieczarek z natką pietruszki
- Kuchnia Radia 90: Coś na rozgrzewkę