Radio 90 logo

Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: Lekka zupa z zielonego ogórka. Idealna na pierwszy dzień wiosny!

Facebook Twitter

Do kuchni Radia 90 zawitała wiosna, a wraz z nią nowe przepisy na lekkie dania. Dziś dzielimy się przepisem na zupę ze świeżo posiekanym koperkiem i zielonym ogórkiem. Spróbuj koniecznie!

Ogórek w prawie 97% składa się z wody, ma mało kalorii ( 100 g/15 kcal), dlatego mogą go włączyć do diety osoby odchudzające się. Zawiera wiele cennych dla zdrowia substancji:

  • Witamina C, witamina K, witamina E, witamina A, witamina B6, tiamina, niacyna, ryboflawina, kwas foliowy,
  • wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, mangan,
  • kukurbitacyny,przeciwutleniacze, błonnik pokarmowy, sterole roślinne.

Do przygotowania zupy potrzebujesz:

1 1/4 litra wody, 2 kostki rosołowe, 300 gram zielonego ogórka, serek topiony kremowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, przyprawy sól i pieprz, świeży koperek, 200 ml słodkiej śmietany.

Przygotowanie:

Zmiksuj ogórki ze skórką, posiekaj koperek, dodaj pozostałe składniki i gotuj około 20 minut. Zupę można podawać ze śmietaną lub z groszkiem ptysiowym.

Smacznego!

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj