Kuchnia Radia 90: Lekka zupa z zielonego ogórka. Idealna na pierwszy dzień wiosny!
Do kuchni Radia 90 zawitała wiosna, a wraz z nią nowe przepisy na lekkie dania. Dziś dzielimy się przepisem na zupę ze świeżo posiekanym koperkiem i zielonym ogórkiem. Spróbuj koniecznie!
Ogórek w prawie 97% składa się z wody, ma mało kalorii ( 100 g/15 kcal), dlatego mogą go włączyć do diety osoby odchudzające się. Zawiera wiele cennych dla zdrowia substancji:
- Witamina C, witamina K, witamina E, witamina A, witamina B6, tiamina, niacyna, ryboflawina, kwas foliowy,
- wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, mangan,
- kukurbitacyny,przeciwutleniacze, błonnik pokarmowy, sterole roślinne.
Do przygotowania zupy potrzebujesz:
1 1/4 litra wody, 2 kostki rosołowe, 300 gram zielonego ogórka, serek topiony kremowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, przyprawy sól i pieprz, świeży koperek, 200 ml słodkiej śmietany.
Przygotowanie:
Zmiksuj ogórki ze skórką, posiekaj koperek, dodaj pozostałe składniki i gotuj około 20 minut. Zupę można podawać ze śmietaną lub z groszkiem ptysiowym.
Smacznego!
- Kuchnia Radia 90 poleca coś do chleba: smalczyk z fasoli
- Kuchnia Radia 90: Dziś serwujemy naleśniki. Z czym nasi słuchacze lubią je najbardziej?
- Włoskie dania w twojej kuchni. Przepis na proste i puszyste ciasto do pizzy
- Kuchnia Radia 90: Szybka, pożywna, smaczna…
- Kuchnia Radia 90: Zimą jemy zupy
- Szakszuka w radiowej kuchni. Pyszny i zdrowy pomysł na śniadanie
- Kuchnia Radia 90: Delikatna zupa krem z pieczarek z natką pietruszki