Przejdź do menu głównego Przejdź do treści

REKLAMA

Kuchnia Radia 90: Lekki jak chmurka sernik z rosą

Puszysty, smaczny i efektowy - taki właśnie jest sernik z rosą. Delikatna i pyszna masa serowa z bezową pianką na tradycyjnym kruchym spodzie. Po upieczeniu na piance pojawiają się charakterystyczne kropelki cukrowej rosy. Spróbujesz?

Szacowany czas czytania: 01:23

Sernik jest pieczony na dużej blaszce, wysoki, podzielny, dobrze się kroi, to spora rodzinna porcja. Polecamy.

Spód ciasta

  • Składniki: szczypta soli, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajko, 120 gram masła, 100 gram cukru, 160 gram mąki.

Piekarnik rozgrzej do 180°C. Przygotuj ciasto na spód. Do miski dodaj masło, cukier, jajko, mąkę i proszek do pieczenia, wyrób ciasto. Wyłóż formę papierem do pieczenia. Przełóż powstałą masę do formy i piecz około 10 minut w 180°C.

wyrabiamy ciasto na spód

Masa serowa

  • Składniki: 0,5 litra mleka, 170 gram oleju, 200 gram cukru, 4 żółtka, 4 jajka, 1 kg sera białego półtłustego lub ser z wiaderka, 2 budynie waniliowe.

Do miksera wrzuć twaróg, jajka, żółtka, cukier, budynie, mleko i olej. Całość miksuj do uzyskania jednolitej masy (masa ma być rzadka, po upieczeniu stanie się puszysta). Całość wylej na podpieczone ciasto, piecz 50 min 180°C.

Przygotowujemy masę serową

Piana na wierzch

  • Składniki: 4 białka i 1o0 gram cukru

Do osuszonego naczynia miksera wrzuć białka, dodaj szczyptę soli i ubijaj dodając stopniowo cukier. Wyjmij ciasto z piekarnika, wyłóż na nim powstałą pianę i piecz około 10 minut w 180°C. Pilnuj, aby piana nie ściemniała, ponieważ rosa może nie wyjść. Wyjmij ciasto z piekarnika, podczas stygnięcia na górze zaczną pojawiać się krople rosy.

Sernik z rosą

Samczego!

Czytaj także:

REKLAMA