Kuchnia Radia 90: Lekki jak chmurka sernik z rosą
Puszysty, smaczny i efektowy - taki właśnie jest sernik z rosą. Delikatna i pyszna masa serowa z bezową pianką na tradycyjnym kruchym spodzie. Po upieczeniu na piance pojawiają się charakterystyczne kropelki cukrowej rosy. Spróbujesz?
Sernik jest pieczony na dużej blaszce, wysoki, podzielny, dobrze się kroi, to spora rodzinna porcja. Polecamy.
Spód ciasta
- Składniki: szczypta soli, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajko, 120 gram masła, 100 gram cukru, 160 gram mąki.
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Przygotuj ciasto na spód. Do miski dodaj masło, cukier, jajko, mąkę i proszek do pieczenia, wyrób ciasto. Wyłóż formę papierem do pieczenia. Przełóż powstałą masę do formy i piecz około 10 minut w 180°C.
Masa serowa
- Składniki: 0,5 litra mleka, 170 gram oleju, 200 gram cukru, 4 żółtka, 4 jajka, 1 kg sera białego półtłustego lub ser z wiaderka, 2 budynie waniliowe.
Do miksera wrzuć twaróg, jajka, żółtka, cukier, budynie, mleko i olej. Całość miksuj do uzyskania jednolitej masy (masa ma być rzadka, po upieczeniu stanie się puszysta). Całość wylej na podpieczone ciasto, piecz 50 min 180°C.
Piana na wierzch
- Składniki: 4 białka i 1o0 gram cukru
Do osuszonego naczynia miksera wrzuć białka, dodaj szczyptę soli i ubijaj dodając stopniowo cukier. Wyjmij ciasto z piekarnika, wyłóż na nim powstałą pianę i piecz około 10 minut w 180°C. Pilnuj, aby piana nie ściemniała, ponieważ rosa może nie wyjść. Wyjmij ciasto z piekarnika, podczas stygnięcia na górze zaczną pojawiać się krople rosy.
Samczego!
Czytaj także: