Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: Marchewkowe z pistacjami i pomarańczą

Facebook Twitter

Ciasto marchewkowe? To zawsze jest hit, dziś w kuchni Radia 90 testowaliśmy przepis na to kultowe ciasto z dodatkiem pomarańczy i pistacji. Dodatki są w cieście, ale też w kremie ze śmietankowego serka.

Potrzebujemy:

1 i 1/4 szklanki mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, szczypta soli oraz przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, po szczypcie gałki muszkatołowej i goździków mielonych. Wszystkie sypkie składniki wsypujemy do miski.

Osobno łączymy 2 jajka, 1/2 szklanki oleju rzepakowego oraz szklankę cukru. Do tego dodajemy zmiksowany miąższ pomarańczy- 1/4 szklanki. Mieszamy, po czym mokre składniki wlewamy do suchych i znów mieszamy.

Teraz należy dodać marchewkę, startą na drobnej tarce- 1 i 1/4  szklanki oraz 1/4 szklanki posiekanych pistacji.

Łączymy wszystko razem i wlewamy do formy na keks, o wymiarach 11 na 30 cm. Pieczmy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni około 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem.

Czas na krem

200 g serka śmietankowego dowolnej marki miksujemy z 2 łyżkami miękkiego masła. Po 2 minutach dodajemy 1 szklankę cukru pudru, miksujemy na niskich obrotach. Gdy składniki się połączą dodajemy miąższ z połówki pomarańczy, ma być pokrojony w kostkę. Na koniec dodajemy garść pokrojonych pistacji, kilka zostawiając do dekoracji.

Gdy ciasto wystygnie wykładamy na górę krem, dekorujemy kawałkami pistacji.

Smacznego!

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj

Jak mija dzień? Sprawdź najważniejsze wiadomości z 9 grudnia 2022