Kuchnia Radia 90: Marchewkowe z pistacjami i pomarańczą
Ciasto marchewkowe? To zawsze jest hit, dziś w kuchni Radia 90 testowaliśmy przepis na to kultowe ciasto z dodatkiem pomarańczy i pistacji. Dodatki są w cieście, ale też w kremie ze śmietankowego serka.
Potrzebujemy:
1 i 1/4 szklanki mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, szczypta soli oraz przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, po szczypcie gałki muszkatołowej i goździków mielonych. Wszystkie sypkie składniki wsypujemy do miski.
Osobno łączymy 2 jajka, 1/2 szklanki oleju rzepakowego oraz szklankę cukru. Do tego dodajemy zmiksowany miąższ pomarańczy- 1/4 szklanki. Mieszamy, po czym mokre składniki wlewamy do suchych i znów mieszamy.
Teraz należy dodać marchewkę, startą na drobnej tarce- 1 i 1/4 szklanki oraz 1/4 szklanki posiekanych pistacji.
Łączymy wszystko razem i wlewamy do formy na keks, o wymiarach 11 na 30 cm. Pieczmy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni około 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem.
Czas na krem
200 g serka śmietankowego dowolnej marki miksujemy z 2 łyżkami miękkiego masła. Po 2 minutach dodajemy 1 szklankę cukru pudru, miksujemy na niskich obrotach. Gdy składniki się połączą dodajemy miąższ z połówki pomarańczy, ma być pokrojony w kostkę. Na koniec dodajemy garść pokrojonych pistacji, kilka zostawiając do dekoracji.
Gdy ciasto wystygnie wykładamy na górę krem, dekorujemy kawałkami pistacji.
Smacznego!
Czytaj także:
- Kuchnia Radia 90: Bułeczki z maślanki. Kolejny pomysł do śniadaniówki
- Kuchnia Radia 90: Pomysł na słodkie „coś” do śniadaniówki
- Kuchnia Radia 90: Drożdżówka ze świeżymi owocami czy z serem? Przygotuj swoją ulubioną
- Kuchnia Radia 90: Babeczki z bananów na majowy piknik
- Kuchnia Radia 90: Ciasteczka owsiane z rodzynkami, orzechami, słonecznikiem….