Kuchnia Radia 90: Masz ochotę na ciepłe serowe pączki? Zrób je sam, to bardzo bardzo proste
Do tłustego czwartku pozostało nam zaledwie parę dni. To dzień, kiedy bez ograniczeń zjadamy pączki z konfiturą czy faworki. A może warto spróbować zrobić samemu w domu serowe pączki? Przepis jest bardzo prosty, przygotowanie krótkie, a smak... musicie sprób sami!

Składniki:
- kostka twarogu półtłustego (250g)
- 2 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 50 g gęstej śmietany 18%
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka spirytusu
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Twaróg zmiel w maszynce o drobnych oczkach albo przepuść przez praskę.
- Dodaj cukier, cukier wanilinowy, mąkę, sól, sodę oczyszczoną, śmietanę, jajka oraz spirytus.
- Wyrób ciasto, ma być klejące.
- Z ciasta formatuj małe kulki. *Najlepiej posmarować dłonie olejem, wtedy ciasto nie klei się do rąk. Kuleczki ułóż na blacie/ desce posmarowanej olejem.
- W garnku rozgrzej olej, a następnie wrzucaj po kilka sztuk pączków.
- Smaż z obu stron na złoty kolor. *Olej nie może być zbyt gorący – spali skórę pączka, a pączek w środku pozostanie surowy!
- Pączki wyłóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby ociekły z tłuszczu.
- Na koniec posyp je cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Czytaj także: