Kuchnia Radia 90: Mięsna galaretka, w sam raz na po świętach
Co zrobić z mięsem z rosołu? Co zrobić z resztką pieczeni z obiadu? Do galaretki. Dziś w kuchni Radia 90 przepis na galaretkę mięsną, robiliśmy ją z mięs, jakie zostały ze świątecznych obiadów.

Szacowany czas czytania: 01:03
Gdy rodzina nie chce już jeść potrawki, a coś trzeba zrobić z resztkami mięsa, warto przygotować galaretkę. Może dłużej stać w lodówce, a zalewa zmieni smak ze znanego, na oryginalny. Podajemy przepis na galaretkę z pół kilograma mięsa, ale można zrobić z połowy porcji. Tak na jeden raz!
Potrzebujemy:
500 g kawałków różnych mięs: może być kurczak, indyk, może być wołowina; 600 ml bulionu i szklanka wytrawnego białego wina, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 ząbki czosnku, łyżka soku z cytryny, sól i pieprz oraz 20 g żelatyny.
Żelatynę wsypujemy do bulionu, żeby napęczniała, podgrzewamy bulion i dolewamy wino, teraz dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, natkę i sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Można poukładać mięso warstwami, po kolei zalewając każdą z osobna, gdy pierwsza zastygnie, układamy kolejną. Wkładamy do lodówki i cieszymy się smakiem.
Nasza galaretka powstała po świętach, więc zamiast natki zużyliśmy rzeżuchę:)