Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: Mocno czekoladowe ciasto z truskawkami

Facebook Twitter

Mocno czekoladowe ciasto z truskawkami to jest sezonowa propozycja w kuchni Radia 90. Truskawki układamy na kremie z mascarpone. Delikatne, mocno czekoladowe...

Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami. Robimy ciasto

150 g masła rozpuszczamy na małym ogniu w rondlu, teraz wrzucamy 300 g czekolady deserowej (mogą być tylko dwie tabliczki i tak smak czekolady jest mocny). Rozpuszczamy i studzimy.

Potrzebujemy 6 jajek, 2 z nich wbijamy do miski i dodajemy żółtka z pozostałych 4 jajek. Białka zostawiamy na pianę. 4 żółtka i 2 całe jajka wymieszać rózgą.

Następnie do masy jajecznej wlewamy masę czekoladową. Mieszamy na gładko.

4 białka ubijamy na pianę, pod koniec partiami dodając 150 g cukru. Pianę dodajemy do masy czekoladowej, delikatnie łączymy. Wlewamy do tortownicy o średnicy 26 cm. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym góra- dół do temperatury 175 stopni.

Ciasto z truskawkami. Robimy krem

Zimną śmietankę (250 ml 30%) ubijamy z mascarpone (250 g), dodajemy cukier wanilinowy. Trzeba ubijać na sztywną, gęstą masę, przez ok. 2 minuty. Pod koniec wmiksować śmietan-fix.

Ciasto z truskawkami. Wykładamy owoce

Upieczone ciasto studzimy, nie przerażajmy się, że opadnie w nim środek, tak ma być. To miejsce na krem.

Ciasto z truskawkami

Wykładamy krem na ostudzony spód i ozdabiamy truskawkami, pokrojonymi na kawałki.

Można posypać cukrem pudrem i ozdobić gałązkami mięty.

Ciasto z truskawkami

Smacznego!

Czytaj także:

 

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj