Kuchnia Radia 90: Mocno czekoladowe ciasto z truskawkami
Mocno czekoladowe ciasto z truskawkami to jest sezonowa propozycja w kuchni Radia 90. Truskawki układamy na kremie z mascarpone. Delikatne, mocno czekoladowe...
Ciasto z truskawkami. Robimy ciasto
150 g masła rozpuszczamy na małym ogniu w rondlu, teraz wrzucamy 300 g czekolady deserowej (mogą być tylko dwie tabliczki i tak smak czekolady jest mocny). Rozpuszczamy i studzimy.
Potrzebujemy 6 jajek, 2 z nich wbijamy do miski i dodajemy żółtka z pozostałych 4 jajek. Białka zostawiamy na pianę. 4 żółtka i 2 całe jajka wymieszać rózgą.
Następnie do masy jajecznej wlewamy masę czekoladową. Mieszamy na gładko.
4 białka ubijamy na pianę, pod koniec partiami dodając 150 g cukru. Pianę dodajemy do masy czekoladowej, delikatnie łączymy. Wlewamy do tortownicy o średnicy 26 cm. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym góra- dół do temperatury 175 stopni.
Ciasto z truskawkami. Robimy krem
Zimną śmietankę (250 ml 30%) ubijamy z mascarpone (250 g), dodajemy cukier wanilinowy. Trzeba ubijać na sztywną, gęstą masę, przez ok. 2 minuty. Pod koniec wmiksować śmietan-fix.
Ciasto z truskawkami. Wykładamy owoce
Upieczone ciasto studzimy, nie przerażajmy się, że opadnie w nim środek, tak ma być. To miejsce na krem.
Wykładamy krem na ostudzony spód i ozdabiamy truskawkami, pokrojonymi na kawałki.
Można posypać cukrem pudrem i ozdobić gałązkami mięty.
Smacznego!
Czytaj także:
- Kuchnia Radia 90: Panna cotta z musem truskawkowym… Słooooodko!
- Kuchnia Radia 90: Czas na truskawki, czas na koktajl. A Ty jak robisz swój?
- Kuchnia Radia 90: Tarta z kremem mascarpone i truskawkami