Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: Na finał długiego weekendu szarlotka

Facebook Twitter

To jest weekend z Dniem Niepodległości, na stołach gęsina i rogale świętomarcińskie. W kuchni Radia 90 proponujemy coś mniej wymagającego. Wracamy do jesiennych przepisów z jabłkami i proponujemy szarlotkę na kruchym spodzie z połówkami jabłek.

Potrzebujemy na ciasto:

400 g mąki, kostka masła, filiżanka cukru, szczyptę soli, 2 żółtka i 2 łyżki kwaśnej śmietany. Mąkę siekamy z masłem, dodajemy cukier, żółtka, śmietanę i sól. Wyrabiamy ciasto i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Czas na jabłka

Ważne, by jabłka były mniej- więcej tej samej wielkości. 1 kg jabłek obieramy ze skórek, przekrawamy na połówki i wydrążąmy gniazda nasienne. Połówki zasypujemy cynamomenm, cukrem waniliowym, można dodać też skórkę otartą z cytryny. Też odstawiamy na 2 godziny.

Połówkę ciasta rozwałkowujemy i wkładamy do tortownicy, średniej wielkości. Smarujemy białkiem i wkładamy spód do podpieczenia w temperaturze 160 stopni. Pieczmy 15 minut. Na podpieczonym cieście wykładamy jabłka.

Jabłka przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Pieczemy godzinę w 160 stopni.

Smacznego!

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj