Kuchnia Radia 90: Na finał długiego weekendu szarlotka
To jest weekend z Dniem Niepodległości, na stołach gęsina i rogale świętomarcińskie. W kuchni Radia 90 proponujemy coś mniej wymagającego. Wracamy do jesiennych przepisów z jabłkami i proponujemy szarlotkę na kruchym spodzie z połówkami jabłek.
Potrzebujemy na ciasto:
400 g mąki, kostka masła, filiżanka cukru, szczyptę soli, 2 żółtka i 2 łyżki kwaśnej śmietany. Mąkę siekamy z masłem, dodajemy cukier, żółtka, śmietanę i sól. Wyrabiamy ciasto i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Czas na jabłka
Ważne, by jabłka były mniej- więcej tej samej wielkości. 1 kg jabłek obieramy ze skórek, przekrawamy na połówki i wydrążąmy gniazda nasienne. Połówki zasypujemy cynamomenm, cukrem waniliowym, można dodać też skórkę otartą z cytryny. Też odstawiamy na 2 godziny.
Połówkę ciasta rozwałkowujemy i wkładamy do tortownicy, średniej wielkości. Smarujemy białkiem i wkładamy spód do podpieczenia w temperaturze 160 stopni. Pieczmy 15 minut. Na podpieczonym cieście wykładamy jabłka.
Jabłka przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Pieczemy godzinę w 160 stopni.
Smacznego!
Czytaj także: