Kuchnia Radia 90: pyszna szarlotka z połówkami jabłek
To jest pierwszy weekend listopada, w radiowej kuchni proponujemy coś na słodko. Wracamy do jesiennych przepisów z jabłkami i proponujemy szarlotkę na kruchym spodzie z połówkami jabłek poukładanych pod warstwą ciasta.

Szacowany czas czytania: 01:28
Szarlotka jesienna. Potrzebujemy na ciasto:
400 g mąki, 200 g masła, filiżanka cukru, szczyptę soli, 2 żółtka i 2 łyżki kwaśnej śmietany. Mąkę siekamy z masłem, dodajemy cukier, żółtka, śmietanę i sól. Wyrabiamy ciasto i wstawiamy na 2 godziny do lodówki, zwinięte w kulę.
Szarlotka jesienna. Czas na jabłka
Ważne, by jabłka były mniej- więcej tej samej wielkości. 1 kg jabłek obieramy ze skórek, przekrawamy na połówki i wydrążamy gniazda nasienne. Połówki zasypujemy cynamonem, cukrem waniliowym, można dodać też skórkę otartą z cytryny. Ilość według uznania. Też odstawiamy na 2 godziny.
Połówkę ciasta rozwałkowujemy i wkładamy do tortownicy, średniej wielkości. Smarujemy białkiem i wkładamy spód do podpieczenia w temperaturze 160 stopni. Pieczmy 15 minut. Na podpieczonym cieście wykładamy jabłka.

Jabłka ułożone w tortownicy, przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Pieczemy godzinę, dalej w temperaturze 160 stopni. Górna warstwa ciasta pięknie oblepi jabłka, tworząc pofalowaną powierzchnię, posypane cukrem pudrem wygląda bardzo efektownie.

Smacznego!

Sprawdź inne przepisy na słodycze z jabłkami: