Kuchnia Radia 90: Nadzwyczajna grochówka
To jest grochówka w nowej wersji, z pikantną kiełbasą o mocnym smaku, z pomidorami oraz dużą ilością majeranku. Podstawą jest łuskany groch, połówki, nie trzeba moczyć!

Grochówka. Co potrzebujemy
Szklankę grochu żółtego łuskanego, połówki wysypujemy do sita, płuczemy i odstawiamy. Około 100 g suszonej kiełbaski- może być chorizo a może być węgierska, pikantna- kroimy w plasterki. W kostkę należy pokroić 1/2 cebuli, a ząbek czosnku w plasterki.
Na łyżce oleju podsmażamy kiełbasę, gdy jest ładnie zrumieniona, wyjmujemy a na wytopionym tłuszczu podsmażamy cebulę i czosnek, na koniec dodając po łyżeczce suszonego majeranku i tymianku.
Teraz dodajemy groch i wlewamy 2 litry wody, zagotować. Dodać pokrojoną w plasterki obraną 1 marchewkę oraz 1/2 pietruszki, do tego kawałek pora, łodyga selera naciowego i gałązkę natki. Z dodatkiem soli (1 łyżeczka) gotować przez 1/2 godziny na umiarkowanym ogniu, po tym czasie wyjąć pora i selera i dodać zmiksowane pomidory (1 puszka). Tak gotujemy wszystko przez kolejne 1/2 godziny.
Teraz należy przygotować ziemniaki, według uznania 3-4 ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Po godzinie gotowania zupy, dodać ziemniaki, doprawić pieprzem i gotować kolejne 1/2 godziny.
Grochówka. Doprawić według uznania
Na koniec do zupy wrzucić podsmażoną kiełbaskę.
Grochówka jest dobra, a ta jest wyjątkowa
– usłyszeliśmy w Kuchni Radia 90 od smakoszy!
Smacznego!
Czytaj także:
- Kuchnia Radia 90: Kolejna zupa do spróbowania
- Kuchnia Radia 90: Tarta z ziemniaków
- Kuchnia Radia 90: Jesienna zupa ze świeżych grzybów
- Kuchnia Radia 90: Zupa z kurczakiem i cukinią
- Kuchnia Radia 90: Zupa z zielonych warzyw z grzankami! Coś dla smaku i coś dla zdrowia
- Kuchnia Radia 90: Krem pomidorowy zupełnie inaczej
Zobacz: