Kuchnia Radia 90: Najmodniejsze ciasto sezonu. Znasz blondie?
Blondie to wersja znanego brownie, różnica jest w kolorze i czekoladzie, jaką dodaje się do tego przysmaku. Brownie jest z czekoladą gorzką, a blondie z białą. Tak samo szybko się robi, tak samo dobrze smakuje. Latem 2022 jemy blondie.
Potrzebujemy:
kostkę masła rozpuszczamy w rondelku, do niego dodajemy szklankę cukru. Razem wszystko mieszkamy. W Kuchni Radia 90 od razu do ciepłego masła z cukrem wrzuciliśmy pokruszona tabliczkę białej czekolady, tak by się rozpuściła, ale są przepisy, w których czekoladę pokrojoną w małe kawałeczki dodaje się do ciasta na sam koniec.
Teraz, gdy masło z cukrem przestygnie, dodajemy 2 jajka i 2 szklanki mąki pszennej. Mieszamy.
W tym przepisie dla urozmaicenia dołożyliśmy czereśnie, powkładaliśmy razem z pestkami i ogonkami do cista.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
Smacznego!
Czytaj także: