Kuchnia Radia 90: Naleśniki. Klasyczny przepis
Naleśniki są klasycznym daniem, które może być podane po prostu na obiad czy kolację, ale mogą też stanowić bazę do zapiekanek, mogą być nadziewane i na słodko, i na słono.
Naleśniki. Potrzebujemy
2 jajka, 1 łyżeczkę soli, 2 łyżeczki cukru, 1 litr mleka oraz około 400 g mąki pszennej. Olej do smarowania patelni.
Naleśniki. Przygotowanie
Biała oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę.
Żółtka mieszamy z cukrem, solą oraz mlekiem, teraz dosypujemy powoli mąkę cały czas miksując ciasto na małych obrotach. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Teraz do ciasta dodajemy pianę z białek i delikatnie łączymy.
Naleśniki: 1/2 l wody – 1/2 l mleka
Są wersje przepisu, w którym zamiast litra mleka miesza się ½ litra mleka z ½ litra wody gazowanej. Wychodzą równie dobre.
Naleśniki. Smażymy
Patelnie do naleśników rozgrzewamy i smarujemy olejem. Przydaje się do tego pędzel kuchenny. Wlewamy ciasto, tak by utworzyło cienką warstwę.
Smacznego!
Czytaj także: