Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: Opiekana ryba w zalewie octowej

Facebook Twitter

Opiekana ryba w zalewie octowej jest idealna na każdą okazję. Sprawdzi się zarówno jako zimna przekąska, danie obiadowe lub kolacja. Sprawdźcie, jak ją zrobić.

Opiekana ryba w zalewie octowej

Opiekana ryba w zalewie octowej

Składniki:

  • 2 filety np. z dorsza
  • sól i pieprz do smaku
  • jajko i bułkę tartą do panierki
  • trochę mąki pszennej
  • zalewa: 1 szklanka octu, 5 szklanek wody, 1 łyżka soli, 5 łyżek cukru, ziele angielskie, liście laurowe, duża cebula pokrojona w piórka
  • olej i 50g masła do smażenia

Przygotuj też naczynie do przechowywania ryby – słoik lub bonclok (kamionkowe naczynie).

Przygotowanie:

  1. Filety umyj i osusz.

2. Oprósz solą i pieprzem z obu stron. Następnie obsyp mąką.

3. Pokrój rybę na części.

4. Przygotuj 2 talerze do panierowania ryby. Jajko dopraw pieprzem i solą.

5. Przygotuj patelnie – rozgrzej olej, dodaj masło. Usmaż na rumiany kolor.

6. Przygotuj zalewę. Do garnka wlej ocet, wodę, dodaj sól, cukier, ziele angielskie i liście laurowe. Zagotuj. Pamiętaj – zalewę należy skosztować!

7. Odstaw i dodaj cebulę pokrojoną w piórka.

8. Do naczynia wlej trochę zalewy z cebulą i poukładaj rybę, następnie wylej pozostałą zalewę i zamknij naczynie. W przypadku słoika – zakręć i odwróć, żeby się zawekował.

SMACZNEGO!

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj