Kuchnia Radia 90: Pani Walewska. To ciasto, które podbije każde podniebienie
Pani Walewska, znane również jako "pychotka", to prawdziwa uczta dla zmysłów. Składające się z kruchych blatów, warstwy bezy i dżemu porzeczkowego oraz domowego kremu budyniowego, to ciasto jest gwarancją kulinarnego sukcesu. Choć przygotowanie wymaga nieco czasu, efekt zdecydowanie rekompensuje włożony trud.
Kuchnia Radia 90: Pani Walewska
Czy jest coś lepszego niż domowe ciasto, które rozpływa się w ustach? Jeśli jesteście fanami słodkości, to w cyklu Kuchnia Radia 90 mamy dla Was przepis, który sprawi, że Wasze kubki smakowe będą w siódmym niebie!
Składniki:
Kruche ciasto:
– 2 szklanki mąki pszennej (300 g)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 torebka cukru waniliowego
– 1/2 szklanki cukru pudru
– 200 g masła
– 4 żółtka
– 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Beza:
– 4 białka
– 2 szklanki cukru pudru
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 80 g posiekanych orzechów włoskich
Masa budyniowa:
– 500 ml mleka
– 2 łyżki mąki pszennej
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 torebka cukru waniliowego
– 2 żółtka
– 250 g masła
Kuchnia Radia 90: Pani Walewska przygotowanie
Masa budyniowa:
Z części mleka i składników przygotować budyniową masę. Resztę mleka zagotować, dodać masę, gotować do zgęstnienia. Całość zostawiamy do ostudzenia na około 3 godziny (w tym czasie można przygotować blaty ciasta). Następnie ubijamy mikserem miękkie masło, dodajemy do niego wcześniej przygotowany budyń i masa budyniowa gotowa.
Ciasto
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukry i masło, posiekać, dodać żółtka i zagnieść. Gotowe ciasto formujemy w 2 kule, wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkowujemy na wielkość blachy, smarujemy dżemem i pieczemy każdy blat osobno po 15 minut w 175°C.
Beza:
Białka ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier puder, na koniec mąkę ziemniaczaną. Rozsmarować na upieczonych wcześniej blatach, posypać orzechami i piec 15 minut w 150°C.
Gdy blaty z bezą są już upieczone, jeden z nich przekładamy do blachy, nakładamy na niego wcześniej przygotowaną masę budyniową, następnie układamy drugi blat i gotowe!
Ciasto Pani Walewska smakuje najlepiej po kilku godzinach od przygotowania, gdy smaki zdążą się przegryźć. To doskonała propozycja na wszelkiego rodzaju uroczystości lub po prostu jako sposób na słodkie popołudnie.
Smacznego!
Czytaj także:
- Kuchnia Radia 90: Pieczona owsianka z bananem i masłem orzechowym
- Kuchnia Radia 90: Drożdżowe ciasto z jabłkami pod migdałową skorupką
- Kuchnia Radia 90: Jesienna zupa ze świeżych grzybów
- Kuchnia Radia 90: Wspomnienie wakacyjnych podróży… W jednym garnku chorizo i kukurydza
- Kuchnia Radia 90: Kiełbaski, ziemniaczki, pomidory… Coś na obiad!